Uutiset-näyttösivun murupolku

Euroopan lääkevirasto suosittaa myyntilupaa Paxlovid-koronalääkkeelle

27.1.2022

Euroopan lääkeviraston (EMA) lääkevalmistekomitea (CHMP) suosittelee ehdollisen myyntiluvan myöntämistä Pfizerin Paxlovid-koronalääkkeelle. Suositus odottaa Euroopan komission nopeaa päätöstä EU-jäsenvaltiot kattavaksi myyntiluvaksi. Paxlovid on joissakin jäsenvaltioissa ollut käytössä jo ns. hätäkäyttöluvalla.

Paxlovid on ensimmäinen suun kautta otettava koronalääke, jolle EMA suosittelee myyntilupaa koronavirustaudin hoitoon. Lääke vaikuttaa estämällä koronaviruksen lisääntymistä tartunnan saaneen elimistössä.

Pfizerin Paxlovid-lääkkeen vaikuttavina aineina ovat PF-07321332 ja ritonaviiri. CHMP suosittelee Paxlovidin käyttöä aikuisten koronapotilaiden hoidossa silloin, kun potilaat eivät tarvitse lisähappea, mutta heillä on lisääntynyt riski sairastua vakavaan tautimuotoon. Laboratoriotutkimusten perusteella Paxlovidin odotetaan tehoavan useisiin virusvariantteihin, mukaan lukien omikron.

Paxlovid-lääkkeellä ei ole tähänastisissa tutkimuksissa todettu vakavia haittavaikutuksia, vaan tutkimuksissa esille tulleet haitat ovat olleet yleensä lieviä. Ritonaviirilla on kuitenkin tunnettuja yhteisvaikutuksia monien muiden lääkkeiden kanssa ja nämä varoitukset ja ohjeet on sisällytetty Paxlovidin lääkevalmistetietoihin. Terveydenhuollon ammattilaisia ohjeistetaan Paxlovid-lääkkeen käytöstä erillisellä kirjeellä.


Lue lisää:


EMA:n tiedote 27.1.2022: COVID-19: EMA recommends conditional authorisation for Paxlovid

Fimean verkkouutinen 19.11.2021: Euroopan lääkevirasto aloittaa Paxlovid-koronalääkkeen arvioinnin

Lisätietoja antaa

  • Jukka Sallinen, yksikön päällikkö, p. 029 522 3410
  • Marjo-Riitta Helle, yksikön päällikkö, p. 029 522 3320
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike