Lääkeväärennökset

Lääkeväärennökset

Osta tarvitsemasi lääkkeet laillisista vähittäismyyntipaikoista - apteekeista ja laillisista apteekkien verkkopalveluista. Älä osta lääkkeitä laittomista nettiapteekeista tai muutoin epämääräisiltä myyjiltä. Laittomilta myyjiltä hankittu lääke voi olla terveydelle vaarallinen väärennös.

Lääkeväärennökset ovat laittomasti tehtyjä lääkevalmisteita. Pakkauksissa esitetyt tiedot valmisteiden alkuperästä ovat väärät eikä väärennösten sisällöstä ja turvallisuudesta ole mitään takeita. Väärennetyn valmisteen sisältämät aineet voivat olla vääriä, tehottomia tai jopa vaarallisia.

Mitä lääkkeitä väärennetään?

Maailmassa yleisimmin tavataan malarialääkkeiden ja antibioottien väärennöksiä. Ne ovat merkittävä ongelma erityisesti köyhemmissä maissa. Käytännössä kaikenlaisia lääkkeitä väärennetään: erittäin kalliita syöpälääkkeitä, hyvin halpoja särkylääkkeitä, erektio- ja laihdutuslääkkeitä, hengen pelastavia lääkkeitä. Myös ravintolisiä väärennetään siten, että niihin on lisätty lääkeainetta, jota ei mainita pakkausmerkinnöissä.

Missä lääkeväärennöksiä esiintyy?

Lääkeväärennökset ovat maailmanlaajuinen ongelma. Niissä maissa, joissa lääkevalvonta on heikkoa, lääkeväärennöksiä on myynnissä niin toreilla kuin apteekeissakin. Suomalaisten kannalta riski saada lääkeväärennös liittyy erityisesti internetistä laittomasti hankittuihin lääkkeisiin ja matkalta mukana tuotuihin lääkkeisiin.

Lääkeväärennöksiä internetissä myyvät eivät ole kiinnostuneita terveydestäsi tai resepteistä, ainoastaan luottokortistasi. Verkkosivut voivat olla ammattitaitoisesti tehtyjä. Vakuuttavuutta lisätään ammattihenkilöiden kuvilla, erilaisilla logoilla ja sertifikaateille sekä markkinointiväittämillä.

Miten lääkeväärennöksen tunnistaa?

Lääkeväärennöstä ei välttämättä voi tunnistaa silmämääräisesti. Väärennös voi olla hyvin taitavasti valmistettu pakkausmateriaalia myöten, minkä vuoksi tunnistaminen on vaikeaa. Asiantuntijatkin tarvitsevat lääkeväärennöksen tunnistamiseen usein vaativia laboratoriotutkimuksia.

Miksi lääkkeitä väärennetään?

Lääkkeiden väärentäminen ja laiton lääkkeiden myynti ovat rikollista toimintaa, minkä tarkoituksena on rahallinen hyöty. Toiminta on yleensä kansainvälisesti järjestäytynyttä ja tekijöiden jäljittäminen on vaikeaa. Kysyntä ruokkii laitonta lääkekauppaa ja väärennösten leviämistä. Väärennetyn lääkkeen hankkiminen tukee rikollista toimintaa.

Miten laillista jakeluketjua suojataan lääkeväärennöksiltä?

Lääkkeiden valmistus- ja jakeluketjun toimintaan liittyy erilaisia turvallisuutta varmentavia velvoitteita ja viranomaisvalvontaa. Euroopan unionissa lainsäädäntöä on kehitetty suojaamaan laillinen valmistus- ja jakeluketju entistäkin paremmin lääkeväärennöksiltä. Käyttöön on otettu esimerkiksi yhteinen tunnus verkkoapteekin laillisuudesta varmistumiseksi.

Reseptilääkepakkauksissa on otettu käyttöön turvaominaisuuksia, joiden avulla voidaan varmistaa pakkauksen aitous ja avaamattomuus.