Miksi lääkkeeni saattaa loppua apteekista?

Miksi lääkkeeni saattaa loppua apteekista?

Valtaosa Suomessa käytössä olevista lääkevalmisteista tuotetaan rajojemme ulkopuolelta.

Kuvitteellisessa esimerkkitapauksessa kasvi, josta lääkkeen vaikuttava aine saadaan, on kerätty Brasilian sademetsistä, uutettu Japanissa, sisällytetty pehmeään kapseliin Yhdysvalloissa ja pakattu Saksassa. Globaaleilla lääkemarkkinoilla pienikin häiriö vaikuttaa laajalle alueelle. Kun raaka-aine loppuu, tehtaalla on tuotannon laatuongelmia, tulipalo tuhoaa tehtaan tai alueella tapahtuu tulva tai maanjäristys, toimitushäiriöt voivat koskea koko länsimaailmaa.

Jos lääkkeen ennakoimaton puutos on maailmanlaajuinen, toisten vastaavien lääkkeiden toimittajilla ei ole todennäköisesti ollut mahdollisuutta sopeuttaa toimintaansa kasvaneeseen kysyntään. Tästä syystä myös korvaaville valmisteille saattaa syntyä saatavuushäiriö. Tämä siinä tapauksessa, ettei uusia valmisteita tule markkinoille tai alun perin saatavuushäiriöstä kärsinyttä valmistetta saada tarvetta vastaavasti uudelleen apteekeille.

Lääkkeen saatavuudessa on tunnistettu riskejä häiriöihin erityisesti lääkkeen elinkaaren alku- ja loppuvaiheessa. Erityisesti pitkään markkinoilla olleet valmisteet, joille ei löydy markkinoilta enää kilpailijoita, ovat alttiimpia saatavuushäiriöille. Tällöin reseptilääkkeen vaihtoehtoina on usein vain lääkärin arvioima vaihtoehtoinen hoito, ja itsehoitolääkkeen vaihtoehtona neuvon kysyminen apteekista.

Jos lääkevalmisteen saatavuudessa on tilapäinen katkos, tulee lääkeyrityksen ilmoittaa siitä Fimealle. Fimea julkaisee lääkeyrityksen ilmoituksen mukaiset tiedot tilapäisistä saatavuushäiriöistä saatavuushäiriöhaussa.

Fimealle ilmoitetut saatavuushäiriöt:

Saatavuushäiriöhaku