Miten lääkkeitä säilytetään?

Lääkkeiden säilyttäminen

Lääkepakkauksista löytyy monenlaisia merkintöjä. Yhdet tärkeimmistä merkinnöistä liittyvät säilytykseen. Säilytysohjeilla pyritään varmistamaan, että lääkkeet ovat koko kestoaikansa tehokkaita, turvallisia ja laadultaan moitteettomia.

Lääkkeiden säilytys

Säilytysohjeet kerrotaan lääkevalmisteen valmisteyhteenvedossa, pakkausselosteessa ja myös pakkauksessa, jos lääke vaatii erityisiä säilytysolosuhteita. Yleensä lääkkeet säilytetään huoneenlämmössä, mutta jotkut lääkkeistä vaativat säilytyksen jääkaapissa. Huoneenlämmössä säilytettävät lääkkeet saattavat kuitenkin olla valoherkkiä, joten paras paikka lääkkeelle on oma lääkekaappi tai -hylly, jossa lämpötila on sopiva (alle 25 astetta), eikä pakkaus altistu auringon valolle tai kosteudelle. Kylpyhuone ei siis ole sopiva paikka lääkekaapille.

Lääkkeiden säilytysohjeet ja päiväysmerkinnät perustuvat tutkimuksiin. Ohjeiden mukaisesti säilytetyt lääkkeet ovat turvallisia käyttää. Liian kylmä tai kuuma lämpötila, valo tai runsas kosteus voivat vaikuttaa lääkkeen tehoon heikentämällä tai vahvistamalla sitä.

Lääkkeet voivat siis vanhentua ennen käytettävä viimeistään -päiväysmerkintää, mikäli niitä ei säilytetä asiallisesti. Erityisesti matkustaessa kannattaa kiinnittää huomiota kuljetuslämpötiloihin. Muistathan pakata lääkkeet käsimatkatavaroihin, jolloin sinun on helpompi varmistua lämpötilasta. Vinkit matkalle löydät Matkailijan terveysoppaasta.

Vanhentuneet lääkkeet ovat arvaamattomia

Vanhentunut lääke saattaa näyttää normaalilta, mutta monissa tapauksissa lääkkeen teho heikkenee. Joidenkin lääkkeiden kohdalla voi käydä päinvastoin eli lääkkeen teho saattaa kasvaa. Tämä voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vaaratilanteita, kuten myrkytyksen.

Katsomalla tai haistamalla lääkettä ei voi päätellä sen tehokkuutta. Siksi on tärkeää käyttää lääkkeitä, joissa on päiväystä jäljellä ja jotka on säilytetty pakkausohjeiden mukaisesti. Vanhentuneet lääkkeet tulee hävittää asianmukaisesti. Lue lisää: Miten lääkkeet hävitetään.