Eurooppalainen eläinten mikrobilääkkeiden myynnin ja käytön seuranta (ESUAvet)

Eurooppalainen eläinten mikrobilääkkeiden myynnin ja käytön seuranta (ESUAvet)

Eläinten mikrobilääkkeiden kulutuksen seuranta Euroopan unionin alueella on siirtynyt uuteen aikaan. Aikaisemmin myyntitietojen kerääminen oli vapaaehtoista, mutta seuranta lisättiin EU-lainsäädäntöön ja tietojen keräämisestä tuli kaikille jäsenmaille pakollista vuodesta 2023 lähtien. 

Ensimmäinen uuden lainsäädännön mukainen ESUAvet 2023 -seurantaraportti julkaistiin maaliskuussa 2025. Siinä mukana ovat kaikki 29 EU/EAA-maata. Verrattuna aiempiin ESVAC-raportteihin ensimmäinen ESUAvet 2023 -raportti sisältää seuraavat uudet kokonaisuudet: 

  • Käyttötietojen keräämisen ensimmäisen vaiheen tulokset (nauta, sika, kanat ja kalkkunat)
  • Erikseen pakolliset (antibioottisesti vaikuttavia aineita) ja vapaaehtoisesti raportoitavat mikrobilääkkeet (sieni- ja alkueläinlääkkeet) 
  • Tuotantoeläinlajien huomioiminen laajemmin populaatiokorjauksessa
  • Mikrobilääkkeiden myynnin seuranta myös seura- ja turkiseläimille, sekä niiden populaation huomioiminen

Trendien seurannan ja jatkuvuuden vuoksi, maakohtainen kokonaismyynti raportoidaan edelleen myös ESVAC-mukaisessa mg//PCU-yksikössä. Lääkeryhmien osalta uuden raportoinnin maakohtaiset tiedot eivät ensimmäisessä raportissa ole vielä yhtä yksityiskohtaisia kuin ESVAC-aikana. ESUAvet-datasta on myöhemmin tarkoitus tehdä julkinen tietokanta yksityiskohtaisempaa tarkastelua varten.

Tietojen keräysjärjestelmä muuttui

ESUAvet-seurantaa varten EMA kehitti uuden ASU-verkkokäyttöliittymän osaksi unionin eläinlääketietokanta UPD:ta (Union Product Database). Kuten järjestelmämuutosten yhteydessä yleensä, myös ESUAvetin käyttöönotossa Euroopan lääkevirasto EMA ja jäsenvaltiot ovat joutuneet käyttämään huomattavia resursseja järjestelmän teknisen toimivuuden ja datan laadun varmistamiseen. 

Myyntitiedot Suomesta toimittaa Fimea ja käyttötiedot Ruokavirasto, joka raportoi myös eläinpopulaatioiden tiedot.

Eläinten populaation huomioiminen muuttui

Jotta muutoksia eläinlääkkeiden kulutuksessa voidaan seurata, tulee myynti ja käyttö suhteuttaa eläinten populaatioon eri vuosina. ESVAC-projektissa keskityttiin tuotantoeläinten mikrobilääkkeiden myynnin seurantaan ja populaation koon arvioinnissa huomioitiin tärkeimmät tuotantoeläinlajit ja niiden paino arvioituna hoitoajankohtana. ESUAvet:ssä tarkastellaan tuotantoeläinlajien populaatioita ja alakategorioita laajemmin, ja tuotantoeläinten paino lasketaan lopputeuraspainon perusteella. Se mahdollistaa paremmin tulosten kansainvälisen tarkastelun, esimerkiksi Maailman eläintautijärjestö WOAH:n tilastojen kanssa. ESUAvet-seurannassa tuotantoeläinten populaatiokorjattu mikrobilääkkeiden myynti ilmoitetaan muodossa mg/kg erotuksena ESVAC:ssa käytetylle mg/PCU-yksikölle.

Uutta ESUAvet-seurannassa on seuraeläimille ja turkiseläimille tarkoitettujen mikrobilääkkeiden myynnin huomioiminen erikseen, sekä myynnin suhteutus niiden populaatioon. Seura- ja turkiseläinten populaatiokorjatun myynnin yksikkönä on samoin mg/kg.

2023 tulokset

Pakolliset ja vapaaehtoisesti raportoitavat lääkeryhmät

Pakollinen ESUAvet-seuranta kattaa kaikki samat mikrobilääkeryhmät kuin ESVAC-seuranta. Käytännössä ne kaikki ovat antibioottisesti vaikuttavia aineita. Lisäksi vapaaehtoisesti voidaan raportoida myös sieni- ja alkueläinlääkkeiden myynti. 

Vuonna 2023 pakollisten mikrobilääkkeiden kokonaismyynti 29 EU/EEA-maassa oli noin 4 380 tonnia. Vapaaehtoisesti raportoitavien eläinlääkkeiden myyntitiedot saatiin 17 maasta ja määrä oli vähäinen pakolliseen raportointiin verrattuna, noin 37 tonnia. Ylivoimaisesti suurin osa, noin 70 %, vapaaehtoisesti raportoiduista myynnistä oli alkueläinten hoitoon käytettäviä eläinlääkkeitä.

Eläinten mikrobilääkkeiden myynti, pakollisesti raportoitavat lääkeryhmät

Tuotantoeläimet

Kokonaismyynnistä yli 98 % oli tuotantoeläinten hoitoon tarkoitettuja valmisteita. Yhteistuloksissa eläinpopulaatioon suhteutettu myynti oli 44 mg/kg, mutta kuten ESVAC-seurannan aikana maiden välinen vaihtelu oli suurta (6-113 mg/ kg). Suomessa myydään selvästi vähemmän tuotantoeläinten antibiootteja kuin yhteistuloksissa (9 mg/kg).

Myös lääkevalinnoissa maiden välinen vaihtelu oli huomattavaa. Yhteistuloksissa eniten myytyjä antibiootteja olivat penisilliinit (31 %), tetrasykliinit (22 %) ja sulfonamidit (10 %). Tuotantoeläinten antibiooteista valtaosa, 86 % oli eläinryhmille juomaveden tai rehun kanssa annosteltavia valmisteita. 

Mikrobilääkesuositusten mukaan eläinten hoidossa tulisi ensisijaisesti käyttää kapeakirjoisia antibiootteja. Vuonna 2023 EU/EAA-alueen myynnistä 65 % oli näitä ensilinjan antibiootteja (AMEG D kategoria; vaihteluväli 40 – 95 %). Toissijaisten, AMEG C kategorian mikrobilääkkeiden osuus oli 29 % (vaihtelu 4 – 46 %). Vältettävien, AMEG B-kategorian antibioottien, myynti yhteistuloksissa oli 5 % (vaihtelu 0,08% - 18%). Suomessa ensilinjan antibioottien osuus kokonaismyynnistä oli 95%, toissijaisten 4 % ja vältettävien alle 1 %.

Seura- ja turkiseläimet

Kokonaismyynnistä 1,6 % eli 69 tonnia oli muille eläinlajeille tarkoitettuja valmisteita. Yhteistuloksissa populaatioon suhteutettu antibioottien myynti seura- ja turkiseläimille oli 38 mg/kg ja maiden välinen vaihtelu huomattava (13- 146 mg/kg). Suomessa näille eläimille tarkoitettujen antibioottien myynti oli 36 mg/kg. Tulos on aliarvio, sillä ESUAvet protokollan mukaan, jos eläinlääkkeellä useita kohde-eläinlajeja ja näistä yksikin elintarviketuotantoeläin, ohjautuu myynnin seuranta sen mukaan. Suomessa ei myöskään ole yhtään ainoastaan turkiseläimille myyntiluvallista mikrobilääkettä, sen sijaan seuraeläimille tarkoitettuja mikrobilääkkeitä on useita.

Muille eläinlajeille eniten myytyjä lääkeryhmiä olivat penisilliinit (50 %), 1. ja 2. polven kefalosporiinit (17 %) ja imidatsolijohdokset (11 %). Lääkemuodoista ylivoimaisesti eniten myytiin tabletteja, 91 % kokonaismyynnistä.

AMEG kategorioittain muille eläinlajeille myytiin eniten toissijaisia, AMEG C-ryhmän antibiootteja (72 %). Ensisijaisten, AMEG D kategorian antibioottien osuus oli 26 % ja vältettävän B-kategorian 2 %.

Eläinten mikrobilääkkeiden käyttö, pakollisesti raportoitavat lääkeryhmät

Eläinlajikohtaisia mikrobilääkkeiden käyttötietoja kerättiin vuonna 2023 ensimmäistä kertaa ja se aloitettiin tärkeimmistä tuotantoeläinlajeista eli naudoista, sioista, kanoista ja kalkkunoista. Useat maat, Suomi mukaan lukien, ovat seurantaa varteen joutuneet rakentamaan kokonaan uuden tietojenkeräysjärjestelmän. Suomessa Ruokavirasto kerää käyttötiedot eläinlääkäreiltä suoraan klinikkaohjelmistojen tai Vetportti-järjestelmän kautta.

Pääasiallinen käyttötiedonlähde raportoineilla mailla ovat eläinlääkärit (26 maata). Lisäksi 13 maata keräsi käyttötietoja apteekeilta, rehutehtailta, tuottajilta ja/tai tukuilta.

Koska useat maat ovat keränneet käyttötietoja vasta lyhyen aikaa, ovat vuoden 2023 kattavuustiedot vielä puutteelliset. Näin ollen ensimmäisen ESUAvet raportin tiedot eläinlajikohtaisesta käytöstä ovat pääosin kuvailevia. Eläinlajista ja maasta riippuen käyttötiedon kattavuus vaihteli 10 - 100 % välillä. Maiden, jotka raportoivat kattavuudeksi 100 %, osuus neljän nyt raportoitavan eläinlajin  kokonaisbiomassasta oli 22 – 50 % eläinlajista riippuen. Ottaen huomioon puutteet tietojen kattavuudessa, tulosten määrällistä analyysiä ei katsottu mahdolliseksi, koska se olisi voinut johtaa virheellisiin tai harhaanjohtaviin johtopäätöksiin. Tulevina vuosina onkin tarkoitus keskittyä tietojen kattavuuden parantamiseen. Kokemuksen mukaan uuden seurantajärjestelmän käyttöönoton jälkeen kestää noin 3-5 vuotta vakaan lähtötason selvittämiseen.

Lue lisää:

Euroopan lääkeviraston uutinen (englanniksi)

European sales and use of antimicrobials for veterinary medicine; Annual surveillance report for 2023 (pdf, englanniksi)