Eläinlääkkeiden rinnakkaiskaupasta säädetään Eläinlääkeasetuksen 2019/6 artiklassa 102. Kyseinen artikla ja tämä ohjeistus ei koske eläinlääkkeitä, joille komissio on myöntänyt myyntiluvan keskitetyssä menettelyssä.
Eläinlääkeasetuksen 102 artiklan kohdissa 5 ja 6 kerrotaan rinnakkaiskauppaa harjoittavan tukkukauppiaan velvollisuudet, jotka pitää huomioida ennen rinnakkaiskauppahakemuksen jättämistä. Rinnakkaiskauppalupaa koskevan hakemuksen käsiteltäväksi ottamisen edellytyksenä on, että hakija osoittaa hakemuksen jättämisen yhteydessä täyttäneensä 102 artiklan 6(b) kohdan mukaisen ilmoitusvelvollisuutensa vähintään kuukautta ennen hakemuksen jättämistä.
Eläinlääkeasetuksen 102 artiklan 7 kohdan mukaan viranomaisten tulee julkaista eläinlääketietokannassa (UPD, Union Product Database) rinnakkaiskaupattavista eläinlääkkeistä tietyt tiedot, mm. tukkukauppiaan nimi tai toiminimi ja vakituinen osoite tai rekisteröity toimipaikka lähtöjäsenvaltiossa ja määräjäsenvaltiossa. Täten tukkukauppatiedot ovat julkisia
Hakemusvaiheessa ilmoitetaan vain ne tukkukaupat, joita käytetään hakemusta jätettäessä. Jos käytetty tukkukauppa muuttuu toiseksi kuin alkuperäisessä hakemuksessa on ilmoitettu, tulee tehdä muutoshakemus. Hakemus käsitellään variaatioasetuksen 1234/2008 mukaisesti tyypin IB-hakemuksena ja maksu on mainittu Fimean maksuasetuksessa 798/2022 (1.9.2022).
Koordinaatioryhmä CMDv (Coordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures for Veterinary Medicinal Products) on laatinut eläinlääkkeiden rinnakkaiskauppahakemuksia varten ohjeen “Best Practice Guide for parallel trade in veterinary medicinal products” ja hakemuslomakkeen (CMDv) “Application for approval to carry out parallel trade of a veterinary medicinal product (VMP)”. Hakemusta varten eläinlääketietokannan UPD-tunnisteista löytyy tieto (UPD product identifier ja UPD permanent ID number) kaikille myyntiluvallisille valmisteille. Prosessinumeroa ei löydy puhtaasti kansallisille valmisteille.
Euroopan lääkeviraston (EMA) hallinnoima eläinlääketietokanta (UPD) löytyy Euroopan Unionin virallisilta verkkosivuilta ja lisätietoa siitä EMAn sivuilta.
Rinnakkaiskauppavalmisteen tiedot voi ilmoittaa saatavilla olevien tietojen perusteella (pakkausselosteet, valmisteyhteenvedot yms.) pohjalta.
Rinnakkaiskauppavalmisteiden osalta voi viitata suoratuojan valmisteyhteenvetoon. Kuten CMDv-hakemuslomakkeessa mainitaan, kaikki viranomaiset eivät vaadi kaikkia tietoja. Fimea ei vaadi toimittamaan omaa valmisteyhteenvetoa rinnakkaiskaupattavalle valmisteelle.
Tukkukauppalupa, toimilupa ja uudelleenpakkaajan ja rinnakkaistuojan väliset sopimukset
tulee toimittaa ensimmäisen eläinlääkehakemuksen yhteydessä, jos tietoja ei löydy EudraGMDP-tietokannasta, ja jatkossa silloin, kun tapahtuu muutoksia. Huomioitava, että em. lupiin tulee sisältyä toiminta eläinlääkepuolella!
CMDv-hakemuslomake ei tässä vaiheessa mainitse kuvien lähettämistä fyysisen näytteen sijaan, mutta sitä tultaneen päivittämään. Fyysisen näytteen asemesta on mahdollista sisällyttää hakemukseen hyvälaatuiset kuvat näytteestä.
Rinnakkaiskauppahakemus lähetetään CESPin kautta. Toistaiseksi voidaan käyttää ihmislääkkeiden parallel import portaalia.
Fimea pyrkii eläinlääkkeiden rinnakkaiskaupan yleisten vaatimusten ja käytäntöjen osalta siihen, että ne ovat mahdollisimman pitkälle samat kuin ihmislääkkeiden rinnakkaistuonnissa. On kuitenkin otettava huomioon, että toisin kuin ihmislääkkeiden rinnakkaistuontia, eläinlääkkeiden rinnakkaiskauppaa koskien on tietyistä perusedellytyksistä säädetty suoraan EU-asetuksessa. Näitä suoraan velvoittavia eläinlääkeasetuksen 2019/6 mukaisia vaatimuksia tulee noudattaa.