Tietoa lääkkeen käyttäjille

Ajankohtaista / Biologisten lääkevaihto / Lääkkeen käyttäjille

Biologinen lääke voidaan 1.4.2024 alkaen vaihtaa apteekissa edullisempaan vaihtoehtoon. Vaihto voidaan apteekissa tehdä samankaltaiseen, edullisempaan lääkkeeseen, biosimilaariin. Biosimilaari on yhtä tehokas ja yhtä turvallinen kuin alkuperäinen biologinen lääke.

Lääkevaihto lisää hintakilpailua ja hillitsee yhteiskunnan lääkekorvauskustannuksia. 

Lääkäreillä on ollut jo vuodesta 2017 alkaen lakisääteinen velvollisuus määrätä edullisinta potilaan hoitoon soveltuvaa biologista lääkettä. Biologisten lääkkeiden lääkemääräykset ovat voimassa vain vuoden kerrallaan.

Lääkevaihto käynnistyy apteekeissa vaiheittain huhtikuusta 2024 alkaen. Se aloitetaan enoksapariinivalmisteista, ja viimeisenä lääkevaihdon piiriin tulevat pitkävaikutteiset insuliinit tammikuussa 2026. Lyhytvaikutteiset insuliinit eivät kuuluu lääkevaihdon piiriin. Alle 18-vuotiaiden potilaiden biologisia lääkkeitä ei vaihdeta apteekissa.  Biologisten lääkkeiden lääkevaihdon aikataulu kuvattuna aikajanalla: 1.4.2024 enoksapariinivalmisteet, 1.1.2025 muut biologiset lääkkeet paitsi insuliinit, 1.4.2025 glargininsuliinit, 1.1.2026 muut pitkävaikutteiset insuliinit. Lyhytvaikutteiset insuliinit on jätetty pois apteekkivaihdosta.

Ajankohtaista / Biologisten lääkevaihto / Lääkkeen käyttäjille (UKK-osio)