Miksi tilaamani ravintolisä onkin lääke?

Miksi ravintolisä lääke

Valmisteiden luokittelussa lääkkeeksi on eroja eri maiden välillä. Joissain maissa valmisteen myynti on sallittua ravintolisänä, kun sama valmiste onkin toisissa maissa lääke. Suomessa Fimean tehtävänä on lääkelain perusteella tarvittaessa päättää, onko ainetta tai valmistetta pidettävä lääkkeenä. Luokittelu perustuu valmisteen koostumuksen ja käyttötarkoituksen arviointiin. Valmiste voi rinnastua reseptilääkkeeseen, itsehoitolääkkeeseen tai olla myös kansainvälisten sopimusten perusteella huumausaineeksi luokiteltu.

Tilaajan tulee itse etukäteen selvittää, onko tuote laillinen Suomessa vai ei. Fimea antaa päivittäin neuvontaa yksityishenkilöille tuotteen luokittelussa ja tilaamisen laillisuuden varmistamisessa.

Tulli valvoo maahantuontirajoitusten noudattamista. Säännösten vastaisesta tuonnista voi koitua oikeudellisia seuraamuksia.

Yksi viimeaikainen esimerkki lääkeluokituksesta liittyy CBD- eli kannabidioli-nimiseen aineeseen. Kannabidioli on hampussa esiintyvä yhdiste ja se on luokiteltu Suomessa lääkkeeksi. CBD:tä sisältävä valmiste rinnastetaan reseptilääkevalmisteeseen Suomessa. Valmisteen tarkka koostumus ratkaisee asian.

Lisää tietoa lääkkeeksi luokitteluun liittyvistä asioista löytyy Fimean verkkosivuilta.