Kliinisten lääketutkimusten valvonta
Kun lääkkeen vaikutuksia tai ominaisuuksia tutkittaessa puututaan tutkittavan henkilön koskemattomuuteen, on kliinisestä lääketutkimuksesta aina tehtävä Fimeaan lupahakemus. Lupahakemus on tehtävä riippumatta siitä, onko tutkimuslääkkeellä myyntilupa tai ei.
Lupahakemus tulee tehdä vain interventiotutkimuksesta. Muista tutkimuksista lupahakemusta ei tehdä. Tällainen muu tutkimus (non-interventiotutkimus) täyttää seuraavat tunnusmerkit: Tutkimuksessa lääke tai lääkkeet määrätään tavanomaiseen tapaan markkinoille saattamista koskevassa luvassa määriteltyjen edellytysten mukaisesti. Tutkimussuunnitelmassa ei etukäteen määrätä potilaan erityisestä hoitostrategiasta, joka on tavanomaisen lääketieteellisen käytännön mukainen, ja päätös lääkkeen määräämisestä tehdään selvästi erillään potilaan tutkimukseen mukaan ottamista koskevasta päätöksestä. Potilaisiin ei saa soveltaa ylimääräisiä diagnostisia tai seurantamenetelmiä, ja koottujen tietojen analysoimisessa käytetään epidemiologisia menetelmiä.
Epäselvissä tapauksissa Fimealta voi kysyä, onko lääketutkimuksesta tehtävä lupahakemus. Kysymykseen on hyvä liittää mukaan tutkimussuunnitelma käsittelyn nopeuttamiseksi.
Kliinisten lääketutkimusten EU asetuksen 536/2014 mukaiset tutkimukset
EUn kliinisten lääketutkimusten asetusta (536/2014) (EUR-Lex) sovelletaan 31.1.2022 alkaen. Laki kliinisestä lääketutkimuksesta (Finlex) on hyväksytty 24.11.2021.
Kansallisen lainsäädännön muutokset kliinisiin lääketutkimuksiin ovat tulleet voimaan 31.1.2022 yhtä aikaa EU-asetuksen kanssa, josta kuitenkin poikkeuksena henkilötietojen käsittelyä koskevat säädökset tulivat voimaan jo aiemmin. Kliinisten lääketutkimusten laissa säädetään niistä asioista, joita EU-asetuksessa edellytetään ja mahdollistetaan kansallisesti säädettäviksi.
Kliinisten lääketutkimusten EU-asetuksen aikana toimeksiantajat toimittavat tutkimushakemukset sähköisesti Euroopan lääkeviraston (EMAn) ylläpitämän EU-portaalin (Clinical Trials Information System, CTIS) kautta keskitetysti kaikkiin jäsenvaltioihin, joiden alueella tutkimus halutaan suorittaa. Jäsenvaltioiden lääkeviranomaiset arvioivat hakemukset samanaikaisesti siten, että yhden jäsenvaltion lääkeviranomainen toimii raportoivana jäsenvaltiona muiden jäsenvaltioiden viranomaisten toimiessa asianomaisina jäsenvaltioina.
Lisätietoa EU-asetuksen mukaisista tutkimuksista Fimean verkkosivulla.
EU-asetuksessa on siirtymäkausi, jonka aikana EU direktiivin (2001/20/EY) (EUR-Lex) ja sen nojalla annettujen kansallisten säädösten mukaisesti hyväksytyt tutkimukset voivat vielä jatkua.
Lisätietoa direktiivin mukaista tutkimuksista siirtymäkaudella 31.1.2022 – 30.1.2023 Fimean verkkosivulla.
Käsittelymaksut
Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa asetuksella kliinisten lääketutkimusten käsittelymaksut (EU-asetuksen mukaisten tutkimusten maksut (Finlex) ja siirtymäkauden maksut (Finlex)). Uusi maksuasetus EU:n kliinisten lääketutkimusten asetuksen mukaisista tutkimuksista tulee voimaan 1.5.2024, lue lisää verkkouutisesta 25.4.2024.
Fimea laskuttaa asiakkaitaan käsittelyyn otettujen uusien lupahakemusten ja olennaisten muutosilmoitusten perusteella. Uusien asiakkaiden laskutustiedot ilmoitetaan Fimealle asiakastietojen ilmoittamislomakkeella (lisätietoja Fimean verkkosivuilta). Lähetyksen saatekirjeessä tulee selkeästi ilmoittaa viitetiedot (esimerkiksi viitenumero, PO tunnus, projektitunnus), jotka tulee näkyä laskussa.
Käsittelymaksua ei peritä, kun kyseessä on ilman ulkopuolista rahoitusta tai julkisen terveydenhuollon toimintayksikön, korkeakoulun, tutkimuslaitoksen tai muun julkisen tai yleishyödyllisen yhteisön rahoituksella toteutettava tutkijalähtöinen tutkimus. Näissä tapauksissa tutkimusilmoitukseen on liitettävä vapaamuotoinen selvitys siitä, ettei tutkimus saa ulkopuolista rahoitusta. Ulkopuolisena rahoituksena ei pidetä tutkimusta varten saatuja maksuttomia lääkkeitä.
Muuntogeenisiä organismeja sisältävien lääkkeiden käyttö kliinisessä lääketutkimuksessa
Jos kliinisessä lääketutkimuksessa käytetään geenimuunneltuja organismeja sisältäviä lääkkeitä, on niiden käytöstä ennakkoon tehtävä ilmoitus tai hakemus myös Geenitekniikan lautakunnalle. Käyttö sallitaan vain jos siitä ei tehdyn riskinarvioinnin perusteella katsota aiheutuvan haittaa ihmisen terveydelle tai ympäristölle.
Tutkimustulosten toimittaminen
Toimeksiantajan tai tutkimuksesta vastaavan henkilön on annettava selvitys tutkimuksen tuloksista Fimealle viimeistään vuoden kuluessa sen päättymisestä. Jos tutkittavien joukossa on ollut alle 18-vuotiaita henkilöitä ja jos toimeksiantaja on tutkimuslääkkeen myyntiluvan haltija, on selvitys annettava kuuden kuukauden kuluessa. Direktiivin mukaisten tutkimusten tulokset toimitetaan sekä Fimeaan että EudraCT-tietokantaan.
Tutkimussuunnitelma ja tutkittavan tiedote
Kliinisen lääketutkimuksen tutkimussuunnitelman voi kirjoittaa omalle pohjalleen tai käyttäen mallipohjaa (Word, englanninkielinen).
Valtakunnallisen lääketieteellisen tutkimuseettisen toimikunnan (Tukija) verkkosivuilla on malli tutkittavalle annettavasta tiedotteesta ja suostumusasiakirjasta.
Tilastotietoa kliinisistä lääketutkimuksista
Kliinisten lääketutkimusten tilasto 2021 (pdf)
Fimean kliinisten lääketutkimusten tilastoja vuosilta 2006–2020 voi pyytää sähköpostista [email protected].
Lue lisää:
- EU-asetuksen 536/2014 kansallisen Fimea-TUKIJA pilotin loppuraportti
- Kliiniset lääketutkimukset koronavirusepidemian (COVID-19) aikana
- Kliiniset eläinlääketutkimukset
- Lääkinnälliset laitteet ja laitetutkimukset
- Usein kysyttyä EU-asetuksen mukaisista tutkimuksista
- Ohje tutkimuksen käsittelystä CTIS-portaalissa (tutkimuskeskeinen organisaatio, englanniksi)
- Osallistujia hakevat lääketutkimukset
Muualla verkossa:
- Valtakunnallinen lääketieteellinen tutkimuseettinen toimikunta Tukija
- European Commission Clinical trials
- European Commission EudraLex Volume 10 Clinical trials guidelines
- EU Clinical Trials Register
- Euroopan lääkeviraston GCP-tarkastajatyöryhmän (GCP IWG) suosituksia ja ohjeita hyvän kliinisen tutkimustavan noudattamisesta käytännössä
- Geenitekniikan lautakunta
Lisätietoja
Fimea's clinical (drug) trials' phone service at 9 - 15 tel. +358 29 522 3402 or by e-mail [email protected]
Pirjo Inki, Senior Medical Officer, tel. 029 522 3362
Marita Kailajärvi, Senior Medical Officer, tel. 029 522 3355
Paula Koivumäki, Clinical Trials Coordinator, tel. 029 522 3343
Eija Mikkonen, Clinical Trials Coordinator, tel. 029 522 3393
Marko Pesu, Senior Medical Officer, tel. 029 522 3461
Mari Pirttimäki, Clinical Trials Coordinator, tel. 029 522 3380
Kaisa Sunela, Head of Division, tel. 029 522 3401
Merja Viikki, Senior Medical Officer, tel. 029 522 3442
Emails can be formulated with [email protected]