Koronarokotteiden haittavaikutusilmoitukset

Koronarokotteiden haittavaikutusilmoitukset pääsivu

Fimea julkaisee verkkosivuillaan tietoja Suomessa ilmoitetuista, epäillyistä koronarokotteiden haittavaikutuksista. Mikäli ilmoituksista havaitaan mahdollisia turvallisuusongelmia tiedotetaan niistä erikseen.

Haittavaikutusilmoitukset edistävät lääketurvatoimintaa.

Haittavaikutusilmoitusten arvioinnissa ei vaikuta vain niiden määrä vaan laatu, eli mitä on ilmoitettu ja johtaako se jatkotoimiin. Joskus jo muutama haittavaikutusilmoitus voi herättää epäilyn odottamattomasta haitasta, jota lähdetään tutkimaan.

Omaan rokottamiseen liittyvät kysymykset kannattaa selvittää hoitavan tahon tai rokottavan yksikön kanssa.

Tärkeää tietoa koronarokotteiden haittavaikutusilmoitusten tekijöille

  • Fimea ei anna potilaskohtaista lääketieteellistä neuvontaa. Omaan rokottamiseen liittyvät huolet ja kysymykset tulee selvittää oman hoitavan tahon tai rokottavan yksikön kanssa.
  • Fimea ei ilmoita erikseen haittavaikutusilmoituksen vastaanottamisesta eikä kommentoi ilmoitusta, ellei ole tarvetta pyytää lisäselvityksiä.
  • Koronarokotteiden yleisiä tunnettuja haittavaikutuksia ovat kuume, vilunväristykset, päänsärky, väsymys, lihas- ja nivelkivut, suurentuneet ja kipeät imusolmukkeet, allergiset reaktiot, pahoinvointi, oksentelu, ripuli ja rokotuskohdan reaktiot. Näistä ei ole välttämätöntä tehdä haittavaikutusilmoitusta.
  • Mikäli haittavaikutusilmoitus koskee koronarokotetta, on ilmoituksessa tärkeää mainita, mistä koronarokotteesta on kyse, ja onko kyse varianttirokotteesta (esim. Comirnaty Original/Omicron BA.1, Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 tai Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1). Saadun koronarokotteen tiedot voi tarkistaa Omakanta-verkkopalvelusta.
  • Haittavaikutusilmoitusten avulla pyritään havaitsemaan uusia ja odottamattomia haittoja. Ilmoitusten avulla ei kartoiteta haittojen yleisyyttä, jota voidaan selvittää tutkimuksilla ja terveydenhuollon rekistereistä. 
  • Rokotteen haittavaikutus ja korvaukseen oikeuttava lääkevahinko eivät aina ole sama asia. Tietoja koronarokotteiden aiheuttamien haittojen korvaamisesta löydät Lääkevahinkovakuutuksen verkkosivuilta.
  • Käytettävistä rokotteista, rokotusjärjestyksestä ja riskiryhmiä koskevista valtakunnallisista suosituksista vastaa THL. Rokotusten järjestäminen on kuntien vastuulla, lisätietoja löydät oman kunnan verkkosivuilta. 

Lisätietoja: Haittavaikutusilmoituksen tekeminen (Fimea)

Koronarokotusten etenemistä Suomessa seuraa THL: COVID-19-rokotusten edistyminen.

Taustatietoa korona

Taustatietoa haittavaikutusilmoituksista

Haittavaikutus: Lääkkeen aiheuttama haitallinen ja muu kuin aiottu vaikutus (Lääkelaki 30 a §)

Tietoa haittavaikutusilmoituksista