Mikä on biosimilaari?

Mikä on biosimilaari?

Biologinen lääke on valmiste, joka on tuotettu elävässä solussa. Biologiset lääkkeet kehitetään tyypillisesti käyttäen hyväksi geeniteknologisia menetelmiä ja tuotetaan lääketehtaiden puhdastiloissa. Biosimilaari on läheinen kopio alkuperäisestä biologisesta lääkkeestä.

Biologisia lääkkeitä ja niiden biosimilaareja käytetään sekä harvinaissairauksiin että yleisten sairauksien, kuten diabeteksen, reumasairauksien ja tulehduksellisten suolistosairauksien hoidossa.

Biosimilaaria käytetään siis saman sairauden hoitoon ja samalla tavalla kuin alkuperäistä biologista lääkettä. Biosimilaari on yhtä turvallinen ja tehokas kuin alkuperäinen biologinen lääke. Tämä on varmistettu tutkimusten avulla.

Miksi biosimilaareja tarvitaan?

Biologiset lääkkeet ja niiden biosimilaarit ovat mullistaneet usean sairauden hoidon. Biologiset lääkkeet ovat kuitenkin pääsääntöisesti huomattavan kalliita. Biosimilaarien hinnat ovat yleensä alkuperäislääkettä halvemmat ja siksi niiden käyttöönotto aiheuttaa hintakilpailua. Hintakilpailun toivotaan laskevan myös alkuperäislääkkeiden hintoja. Biosimilaarien käytöllä ja niiden aikaansaamalla hintakilpailulla on mahdollista säästää sekä potilaalle että yhteiskunnalle aiheutuvia kustannuksia potilaan lääkehoidon vaikutusten ja turvallisuuden siitä kärsimättä.

Biologinen lääke voidaan 1.4.2024 alkaen vaihtaa apteekissa edullisempaan vaihtoehtoon.

Biosimilaari on turvallinen, tehokas, kansantaloudellinen ja laadultaan varmistettu.