Usein kysytyt kysymykset
Tältä sivulta löydät usein kysyttyjä kysymyksiä liittyen Fimean toimintaan. Kysymyksien aiheita ovat biologiset lääkkeet ja biosimilaarit, eläilääkkeiden erityisluvat, muut erityisluvat, GMP-tarkastukset, haittavaikutusten raportointi, huumausainevalvonta, kliiniset lääketutkimukset ja niiden valvonta, koronavirus, laskutus, Lääke75+, lääkkeiden toimittaminen apteekista, lääkinnäillisen laitteet, markkinoiden valvonta, myyntiluvat, rinnakkaislääkkeet, saatavuushäiriöilmoitukset sekä velvoitevarastointi.
- Biologiset lääkkeet ja biosimilaarit
- Täältä löydät usein kysyttyjä kysymyksiä biologisista lääkkeistä ja biosimilaareista.
- Eläinlääkeasetus 2019/6
- Täältä löydät usein kysyttyjä kysymyksiä Eläinlääkeasetus 2019/6 liittyen.
- Eläinlääkkeiden erityisluvat
- Täältä löydät usein kysyttyjä kysymyksiä liittyen kaavakkeen täyttöön, luvan hakemiseen, päätökseen ja hakemuksen kulkuun sekä muihin eläinlääkkeiden erityislupiin liittyviin aiheisiin.
- Erityisluvat
- Täältä löydät usein kysyttyjä kysymyksiä lääkkeiden erityislupiin liittyen.
- GMP-tarkastukset
- Täältä löydät usein kysyttyjä kysymyksiä EU:n Hyvien Tuotantotapojen eli GMP:n -tarkastuksiin liittyen.
- Haittavaikutusten raportointi
- Täältä löydät toimintaohjeita sekä vastauksia askarruttaviin kysymyksiin haittavaikutusten raportoinnista.
- Huumausainevalvonta
- Täältä löytyvät yleisimmät vastaukset kysymyksiin huumausaineiden tuonti- ja vientiluvista, käsittelyluvista sekä lisätietoja hakemiseen ja hakemuksiin liittyvistä asioista.
- Kliiniset lääketutkimukset
- Mikä on tutkimuslääke? Entä onko kaikki sellaiset valmistettava lääketehtaassa? Miten haittavaikutukset ilmoitetaan ja miten EudraCT-lomakkeen kanssa tulisi toimia?
- Kliinisten lääketutkimusten valvonta
- Täältä löydät usein kysyttyjä kysymyksiä kliinisten lääketutkimusten valvonnasta sekä niihin liittyvistä EU-asetuksista.
- Koronavirus (Covid-19)
- Täältä löydät usein kysyttyjä kysymyksiä koskien koronarokotteita, rokotteiden haittavaikutuksia sekä muita koronavirukseen liittyviä asioita.
- Laskutus
- Miten ilmoitan laskutustiedot? Milloin laskut saapuvat?
- Lääke 75+
- Lääke75+ -tietokannan tarkoituksena on tukea 75 vuotta täyttäneiden lääkehoitoa koskevaa kliinistä päätöksentekoa ja parantaa lääkitysturvallisuutta perusterveydenhuollossa. Tietokanta sisältää luokittelun ja suosituksen lähes 500 lääkeaineen tai niiden yhdistelmien käytöstä iäkkäillä. Lääke75+ -tietokantaa ylläpitää Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Tietokanta on kaikkien käytettävissä maksutta Fimean Lääkehaun kautta.
- Lääkkeiden toimittaminen apteekista
- Täältä löytyvät Fimean ja Valviran yhteistyössä kokoamat vastaukset ja hyvät käytänteet apteekissa lääkkeiden toimittamisen yhteydessä usein herääviin kysymyksiin.
- Lääkinnällisiin laitteisiin liittyvä lainsäädäntö
- Täältä löydät usein kysyttyjä kysymyksiä MD- ja IVD-asetuksista.
- Lääkinnällisillä laitteilla tehtävät kliiniset tutkimukset
- Täältä löydät usein kysyttyjä kysymyksiä koskien lääkinnällisillä laitteilla tehtäviä kliinisiä tutkimuksia.
- Markkinoiden valvonta
- Täältä löydät usein kysyttyjä kysymyksiä markkinoiden valvontaan liittyen.
- Myyntiluvat
- Täältä löydät vastauksia, kun myyntiluvat ja niihin liittyen koostumus, indikaatio, muutoshakemukset, pakkauskoot, maksuasiat tai tuoteinformaatio askarruttavat. Lisäksi löydät usein kysyttyjä kysymyksiä paikallisesta edustajasta sekä lääkevalmisteiden valmisteyhteenvedon toimittamisesta ruotsiksi.
- Rinnakkaislääkkeet
- Mikä on rinnakkaisvalmiste? Mitä hyötyä rinnakkaisvalmisteista on potilaille ja yhteiskunnalle? Miksi eri rinnakkaisvalmisteiden pakkausselosteet voivat poiketa toisistaan?
- Saatavuushäiriöilmoitukset
- Täältä löydät usein kysyttyjä kysymyksiä saatavuushäiriöistä ilmoittamiseen liittyen. Lisäksi löydät askarruttavia kysymyksiä uudesta saatavuushäiriöilmoittamisen sähköisestä asiointipalvelusta.
- Velvoitevarastointi
- Miten paljon lääkkeitä tulee varastoida? Miten tuotteita voi korvata?