Kipulääkkeet itsehoidossa

Kipulääkkeet

Itsehoitokipulääkkeet on tarkoitettu vain tilapäiseen hoitoon ja lyhytaikaiseen käyttöön. Jatkuvat, pahenevat tai tiheästi toistuvat kivut kuuluvat lääkärin hoidettaviksi. Tällöin voidaan selvittää kipujen syy ja saada paras mahdollinen hoito.

Ilman reseptiä saatavia, suun kautta otettavia tulehduskipulääkkeitä ovat ibuprofeeni, ketoprofeeni, naprokseeni ja asetyylisalisyylihappo. Myös kipu- ja kuumelääke parasetamolia on saatavana itsehoitolääkkeenä.

Suun kautta otettavat kipulääkkeet

Resepti- ja itsehoitokipulääkkeiden tehossa tai haitoissa ei ole oleellisia eroja. Kaikki tulehduskipulääkkeet lievittävät kipua ja alentavat kuumetta saman verran, kun niitä käytetään vastaavina annoksina. Suun kautta otettu kipulääke vaikuttaa aina koko elimistössä – polvikipuun otettu lääke vaikuttaa myös päänsärkyyn.

Useita tulehduskipulääkkeitä ei pidä käyttää samanaikaisesti. Myös useat flunssalääkkeinä markkinoitavista yhdistelmävalmisteista sisältävät tulehduskipulääkettä. Koska kaikki tulehduskipulääkkeet vaikuttavat samalla tavalla, eri valmisteiden yhtäaikainen käyttö ei lisää tehoa, mutta haittojen mahdollisuus kasvaa.

Tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa haittavaikutuksenaan mahan tai suoliston limakalvovaurion. Tämä johtuu siitä, että tulehduskipulääkkeet vähentävät limakalvoa suojaavien aineiden määrää. Vakavien haittojen mahdollisuus lisääntyy, kun lääkkeen annos kasvaa. Siksi on tärkeää, ettei suositeltuja annoksia ylitetä eikä useita tulehduskipulääkkeitä käytetä yhtäaikaisesti.

Tulehduskipulääkkeistä poiketen parasetamoli ei ärsytä mahaa ja suolistoa. Parasetamolikin lievittää kipua ja laskee kuumetta, mutta sillä ei ole tulehduskipulääkkeiden kaltaista tulehdusreaktiota vähentävää vaikutusta. Parasetamolin ohjeen mukaista annosta ei koskaan saa ylittää, sillä se voi yliannoksena otettuna tai pitkään liian suurin annoksin käytettynä aiheuttaa vakavan maksavaurion. Oikea lääkeannos on aina syytä tarkistaa pakkausselosteesta, erityisen tarkkana pitää olla annettaessa parasetamolia lapsille. Samanaikaisesti ei pidä käyttää muita parasetamolia sisältäviä lääkkeitä, mukaan lukien flunssalääkkeet. Oikein käytettynä parasetamoli on kuitenkin turvallinen lääke.

Asetyylisalisyylihappoa ei enää suositella ensisijaiseksi kipu- ja kuumelääkkeeksi kenellekään, koska se aiheuttaa muita tulehduskipulääkkeitä enemmän haittavaikutuksia.

Paikallisesti käytettävät kipulääkkeet vaihtoehtona lieviin kipuihin

Tulehduskipulääkkeitä on saatavana itsehoitolääkkeinä myös paikallisesti käytettävinä geeleinä ja voiteina. Niitä voidaan käyttää lieviin lihas- ja nivelkipuihin, esimerkiksi akuutteihin urheiluvammoihin. Ne soveltuvat kuitenkin ainoastaan pinnallisiin kiputiloihin. Paikallisvalmisteesta tulehduskipulääke ei imeydy syvälle kudoksiin tai kulkeudu verenkierron mukana muualle elimistöön merkittävissä määrin. Tämän takia geelit ja voiteet eivät aiheuta nieltäville tulehduskipulääkkeille tyypillisiä ruoansulatuskanavan haittavaikutuksia. Paikallisvalmisteet saattavat kuitenkin joskus herkistää ihoa valolle, joten voideltu kohta on hyvä suojata voimakkaalta auringonvalolta.