Övervakning av försäljningen och användningen av antimikrobiella läkemedel för djur i Europa (ESUAvet)

Övervakning av försäljningen och användningen av antimikrobiella läkemedel för djur i Europa (ESUAvet)

Övervakningen av konsumtionen av antimikrobiella läkemedel för djur i Europeiska unionen har gått in i en ny era. Tidigare var insamlingen av försäljningsuppgifter frivillig, men övervakningen infördes i EU-lagstiftningen och insamlingen av dessa uppgifter blev obligatorisk för alla medlemsstater från och med 2023. 

I mars 2025 publicerades den första ESUAvet-övervakningsrapporten för 2023, i enlighet med den nya lagstiftningen. Den omfattade alla 29 EU/EES-länder. Jämfört med de tidigare ESVAC-rapporterna innehåller den första ESUAvet-rapporten för 2023 följande nya helheter: 

  • Resultat från det första skedet av insamlingen av uppgifter om användning (nötkreatur, svin, höns och kalkoner).
  • Indelning i antimikrobiella läkemedel som omfattas av obligatorisk rapportering (antibiotika) respektive frivillig rapportering (svampläkemedel och läkemedel mot protozoer). 
  • Produktionsdjurarter beaktas i större utsträckning i populationskorrigeringen.
  • Övervakning av försäljningen av antimikrobiella läkemedel även för sällskaps- och pälsdjur, med beaktande av deras population.

För att kunna följa trender och med tanke på kontinuiteten rapporteras den totala försäljningen per land fortfarande i enheten mg/PCU, som är densamma som inom ESVAC. När det gäller läkemedelsgrupper är de landsspecifika uppgifterna i den första rapporten inom den nya rapporteringen fortfarande inte lika detaljerade som under ESVAC-perioden. Avsikten är att ESUAvet-data senare ska ingå i en offentlig databas för mer detaljerad granskning.

Förändring i datainsamlingssystemet

För övervakningen inom ESUAvet utvecklade EMA ett nytt ASU-webbgränssnitt som en del av unionens databas för veterinärmedicinska läkemedel UPD (Union Product Database). Som så ofta är fallet vid systemförändringar har Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och medlemsstaterna varit tvungna att använda betydande resurser för att säkerställa systemets tekniska funktion och datakvaliteten. 

I Finland tillhandahålls försäljningsuppgifterna från Fimea och användningsuppgifterna från Livsmedelsverket, som också rapporterar uppgifter om djurpopulationerna.

Förändring i hur djurpopulationen beaktas

För att det ska vara möjligt att följa förändringar i konsumtionen av veterinärmedicinska läkemedel, måste försäljningen och användningen ställas i relation till djurpopulationen under olika år. ESVAC-projektet fokuserade på övervakning av försäljningen av antimikrobiella läkemedel för produktionsdjur, och i bedömningen av populationens storlek beaktades de viktigaste produktionsdjurarterna och deras vikt vid den uppskattade tidpunkten för behandling. Inom ESUAvet beaktas populationer och underkategorier av produktionsdjurarter på ett bredare sätt och produktionsdjurens vikt beräknas på basis av den slutliga slaktvikten. Detta möjliggör en bättre internationell granskning av resultaten, till exempel i anslutning till statistik från Världsorganisationen för djurhälsa WOAH. Inom ESUAvet-övervakningen rapporteras den populationskorrigerade försäljningen av antimikrobiella läkemedel för produktionsdjur i formen mg/kg till skillnad från enheten mg/PCU som användes inom ESVAC.

Ett nytt inslag i ESUAvet-övervakningen är att försäljningen av antimikrobiella läkemedel avsedda för sällskapsdjur och pälsdjur beaktas separat och ställs i förhållande till deras population. För sällskaps- och pälsdjur används på samma sätt mg/kg som enhet för den populationskorrigerade försäljningen.

Resultat för 2023

Läkemedelsgrupper som omfattas av obligatorisk eller frivillig rapportering

Den obligatoriska övervakningen inom ESUAvet omfattar alla de grupper av antimikrobiella läkemedel som övervakades inom ESVAC. I praktiken är de alla antibiotiska medel. Dessutom var det frivilligt att rapportera försäljningen av svampläkemedel och läkemedel mot protozoer. 

År 2023 var den totala försäljningen av de antimikrobiella läkemedel som omfattades av den obligatoriska övervakningen cirka 4 380 ton i 29 EU/EES-länder. Försäljningsuppgifter för de veterinärmedicinska läkemedel som omfattas av frivillig rapportering erhölls från 17 länder, med en mängd på cirka 37 ton, som var liten jämfört med läkemedlen som omfattas av obligatorisk rapportering. Den överlägset största delen, cirka 70 procent, av den frivilligt rapporterade försäljningen avsåg veterinärmedicinska läkemedel mot protozoer.

Försäljning av antimikrobiella läkemedel för djur, läkemedelsgrupper som omfattas av obligatorisk rapportering

Produktionsdjur

Över 98 procent av den totala försäljningen var preparat avsedda för behandling av produktionsdjur. I de aggregerade resultaten var försäljningen i förhållande till djurpopulationen 44 mg/kg, men precis som under ESVAC-övervakningsperioden fanns det stora skillnader mellan länderna (6–113 mg/kg). I Finland säljs betydligt mindre antibiotika för produktionsdjur (9 mg/kg) jämfört med de aggregerade resultaten.

Det fanns även betydande skillnader mellan länderna i fråga om val av läkemedel. Enligt de aggregerade resultaten var de mest sålda antibiotika penicilliner (31 %), tetracykliner (22 %) och sulfonamider (10 %). Största delen av antibiotika för produktionsdjur, 86 procent, var preparat som administrerades till djurgrupper via dricksvatten eller foder. 

Enligt rekommendationerna för mikrobläkemedel bör djur i första hand behandlas med antibiotika med smalt spektrum. År 2023 utgjordes 65 procent av försäljningen inom EU/EES-området av dessa första linjens antibiotika (AMEG-kategori D; variationsbredd 40–95 %). Andra linjens antimikrobiella läkemedel i AMEG-kategori C stod för 29 procent av försäljningen (variation 4–46 %). Försäljningen av antibiotika i AMEG-kategori B, som är antibiotika som bör undvikas, stod för 5 procent i de totala resultaten (variation 0,08 %–18 %). I Finland var andelarna av den totala försäljningen av antibiotika 95 procent för första linjens antibiotika, 4 procent för andra linjens antibiotika och under 1 procent för antibiotika som bör undvikas.

Sällskaps- och pälsdjur

Av den totala försäljningen var 1,6 procent, dvs. 69 ton, preparat avsedda för andra djurarter. I de aggregerade resultaten var försäljningen av antibiotika för sällskaps- och pälsdjur i förhållande till populationen 38 mg/kg och variationen mellan länderna var betydande (13–146 mg/kg). I Finland var försäljningen av antibiotika för dessa djur 36 mg/kg. Resultatet är en underskattning, vilket beror på att försäljningsövervakningen enligt ESUAvet-protokollet styrs av huruvida ett veterinärmedicinskt läkemedel har flera djurslag som läkemedlet är avsett för, och om bara ett av dessa djurslag är ett livsmedelsproducerande djur, utgår övervakningen från detta. I Finland finns det inte heller ett enda antimikrobiellt medel med försäljningstillstånd som endast är avsett för pälsdjur, däremot finns det flera antimikrobiella läkemedel avsedda för sällskapsdjur.

De läkemedelsgrupper som såldes mest för andra djurarter var penicilliner (50 %), första och andra generationens cefalosporiner (17 %) och imidazolderivat (11 %). Tabletter var den av läkemedelsformerna som såldes mest och stod för 91 procent av den totala försäljningen.

Bland AMEG-kategorierna såldes mest andra linjens antibiotika i AMEG-kategori C (72 %) för andra djurarter. Andelen för första linjens antibiotika i AMEG-kategori D var 26 procent och andelen för antibiotika i kategori B (bör undvikas) var 2 procent.

Användning av antimikrobiella läkemedel för djur, läkemedelsgrupper som omfattas av obligatorisk rapportering

År 2023 samlades för första gången in uppgifter om användningen av antimikrobiella läkemedel per djurart, inledningsvis för de viktigaste produktionsdjurarterna, det vill säga nötkreatur, svin, höns och kalkoner. Flera länder, inklusive Finland, har varit tvungna att bygga upp ett helt nytt datainsamlingssystem för övervakningen. I Finland samlar Livsmedelsverket in uppgifter om användningen från veterinärer direkt via klinikprogrammen eller systemet Vetportti.

Den huvudsakliga källan till uppgifter om försäljning i de länder som rapporterade uppgifter var veterinärer (26 länder). Dessutom samlade 13 länder in uppgifter om användningen från apotek, foderfabriker, producenter och/eller grossister.

Eftersom flera länder endast har samlat in uppgifter om användningen under en kort tid är uppgifterna om täckningen för 2023 fortfarande bristfälliga. Därför är uppgifterna om användning per djurart i den första ESUAvet-rapporten huvudsakligen beskrivande. Beroende på djurart och land varierade täckningen mellan 10 och 100 procent. Andelen länder som rapporterade en 100-procentig täckning stod för 22–50 procent av den totala biomassan för de fyra djurarter som nu rapporterats, beroende på djurart. Med tanke bristerna i uppgifternas täckning ansågs en kvantitativ analys av resultaten inte vara möjlig, eftersom den skulle ha kunnat leda till felaktiga eller vilseledande slutsatser. Under de kommande åren är avsikten att fokusera på att förbättra uppgifternas täckning. Erfarenheten visar att det tar cirka 3–5 år att etablera en stabil utgångsnivå efter att ett nytt övervakningssystem införts.