Uutiset-näyttösivun murupolku

Fluorokinoloni-antibiootit: muistutus käytön rajaamisesta pitkäkestoisten, mahdollisesti korjaantumattomien haittavaikutusten takia

15.5.2023

Päivitetty 23.5.2023

Euroopan lääkeviraston (EMA) lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) muistuttaa terveydenhuollon ammattilaisia tabletteina, pistoksina tai hengitysteiden kautta annettavien fluorokinoloni-antibioottien käytön rajaamisesta pitkäkestoisten, mahdollisesti korjaantumattomien haittavaikutusten takia. 

Rajoitukset perustuvat vuonna 2019 EU:n alueella tehtyyn selvityksen erittäin harvinaisista, mutta vakavista lihaksiin, jänteisiin, niveliin ja hermostoon kohdistuvista haittavaikutuksista. Äskettäin tehdyn tutkimuksen1 mukaan fluorokinoloni-antibioottien käyttö oli vähentynyt, mutta niitä saatettiin edelleen määrätä suositusten vastaisesti.

Fluorokinoloneja ei tule käyttää:

  • sellaisiin infektioihin, joilla on taipumus parantua ilman hoitoa tai jotka eivät ole vakavia (kuten tavalliset nieluinfektiot),
  • ei-bakteeriperäisten infektioiden, esim. ei-bakteeriperäinen (krooninen) eturauhastulehdus,
  • rakkotason virtsatieinfektioiden ja turistiripulin estolääkkeenä,
  • lievien ja kohtalaisen vakavien bakteeri-infektioiden hoitoon, jos voidaan käyttää muita näiden infektioiden hoitoon yleisesti käytettyjä lääkkeitä.

On tärkeää, että fluorokinoloneja ei käytetä sellaisten potilaiden hoitoon, joille on aiemmin tullut vakavia haittavaikutuksia fluorokinoloni- tai kinoloni-antibiooteista. Niitä tulee käyttää varoen iäkkäillä, munuaisten vajaatoiminnasta kärsivillä ja potilailla, joille on tehty elinsiirto, sillä heillä jännevaurion riski on normaalia suurempi. Fluorokinolonien yhteiskäyttöä kortikosteroidien kanssa tulee myös välttää suurentuneen jännevaurioriskin takia. 

Tutkimuksessa1 arvioitiin kuuden Euroopan maan (Alankomaat, Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Ranska ja Saksa) perusterveydenhuolloista vuosina 2016–2021 saatuja tietoja. Näiden perusteella näyttää siltä, että fluorokinolonien käytön rajoittamiseen tähtäävien toimien vaikutus on ollut vaatimaton. 

Terveydenhuollon ammattilaisille lähetetään erillinen tiedote, jossa korostetaan, että fluorokinoloneja tulee määrätä vain hyväksyttyihin käyttöaiheisiin huolellisen potilaskohtaisen hyöty-haitta-arvion pohjalta. *

 

1  “Impact of European Union Label Changes for Fluoroquinolone Containing Medicinal Products for Systemic and Inhalation Use” (EUPAS37856)

Euroopan lääkeviraston (EMA) tiedote 12.5.2023: Fluoroquinolone antibiotics: reminder of measures to reduce the risk of long-lasting, disabling and potentially irreversible side effects 
Päivitetty 22.5.2023 *

Fimean lääketurvatiedote 5.10.2018: PRAC suosittelee rajoituksia kinoloni- ja fluorokinoloniantibioottien käyttöön 

Lisätietoja antaa

  • Kirsti Villikka, ylilääkäri, p. 029 522 3455
  • Kimmo Jaakkola, ylilääkäri, p. 029 522 3336
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike