Uutiset-näyttösivun murupolku

HUSin tekoälypäivässä jaettiin tietoa lääkinnällisten laitteiden viranomaisnäkökulmasta

9.11.2023

Helsingin yliopistollisen sairaala (HUS) järjesti yhteistyössä Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Fimean kanssa Terveydenhuollon tekoälypäivän 7.11.2023. Tapahtuma oli suunnattu Helsingin ja Uudenmaan hyvinvointialueiden johdolle ja poliittisille päättäjille, terveydenhuollon ammattilaisille, teknologiayrityksille sekä muille aiheesta kiinnostuneille toimijoille.  Tänä vuonna perinteeksi muodostuneessa tapahtuneessa keskityttiin tekoälyyn ja viranomaisnäkökulmaan. Fimea toi tapahtumaan erityisesti lääkinnällisiin laitteisiin ja laitteiden kliinisiin tutkimuksiin liittyvää asiantuntemusta. 

Valtiovarainministeriön puheenvuorossa erityisasiantuntija Anna-Mari Wallenberg avasi tulevan EU:n tekoälyasetuksen (AI Act) valmistelun tilannetta. Kunnianhimoisena tavoitteena on saada asetusteksti lopullisesti hyväksyttyä tämän vuoden loppuun mennessä. 

STM:n Sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisaation ja tiedonhallinnan yksikön johtaja Markku Heinäsenaho toi esille ministeriön näkemyksiä siitä, miten Suomen olisi mahdollista nousta tekoälyn hyödyntämisen edelläkävijäksi. STM valmistelee parhaillaan Digitaalinen sosiaali- ja terveydenhuolto -ohjelmaa vuosille 2024–2027. Ohjelmassa tullaan toteuttamaan lupaavimpien AI-sovellusten kokeiluhankkeita eri hyvinvointialueilla. 

Fimean puheenvuorossa ylitarkastaja Sami Myllymaa kertoi tekoälyä hyödyntävillä lääkinnällisillä laitteilla tehtävistä kliinisistä tutkimuksista. Tekoälyä hyödyntäviä lääkinnällisiä laitteita säädellään nykyisin samoin vaatimuksin kuin muitakin lääkinnällisiä laitteita eli MD-asetuksella ja IVD-asetuksella. Valmisteilla oleva tekoälyasetus ja muut toimialaa koskevat valmisteilla olevat säädökset, kuten eurooppalainen terveysdata-avaruus -asetus (EDHS) tulevat kuitenkin jossain määrin muuttamaan tilannetta lähitulevaisuudessa.

HUSin tutkijalääkäri Oscar Brück ja innovaatiojohtaja, osastonylilääkäri Miikka Korja kertoivat esityksissään, millaista on tehdä tekoälytutkimusta yliopistosairaalasta; lupaprosessit ovat monessa kohden vaativia, lainsäädäntö haastavaa ja on teknisiä ongelmia, joita joudutaan ratkomaan vähillä resursseilla. Lisäksi kuultiin katsaus HUSin tuotannossa olevista tekoälysovelluksista, radiologian tekoälysovellusten käyttöönotosta sekä ohjelmistorobotiikan ja generatiivisen tekoälyn käytöstä kliinisessä työssä. 

Tekoäly avaa runsaasti erilaisia mahdollisuuksia terveydenhuollon käyttöön. Tarvitaan kuitenkin avointa keskustelua koko sote-toimialalla, jotta mutkistuvan lainsäädännön, etiikan, talouden ja muiden vielä yllätyksinä tulevien haasteiden kanssa selvitään, sekä saadaan tekoälymenetelmät kliiniseen käyttöön. 

Lue lisää:

Ohjelmistot

Kliiniset laitetutkimukset

Laitetutkimusneuvola

Lisätietoja antaa

  • Myllymaa Sami, ylitarkastaja, puh. 029 522 3283
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike