Uutiset-näyttösivun murupolku

Osassa ADHD-lääkkeitä on saatavuushäiriö

11.9.2023

Fimea on saanut myyntiluvan haltijoilta ilmoituksia aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön (ADHD) hoitoon tarkoitettujen lisdeksamfetamiinia ja metyylifenidaattia sisältävien lääkkeiden saatavuushäiriöistä. Asia on ollut esillä julkisuudessa (HS 10.9.2023).

Valmisteita on markkinoilla useita eri lääkemuotoja ja vahvuuksia. Osalle valmisteista löytyy korvaava vaihtoehto apteekista. Toisille valmisteille ei ole suoraan vaihtokelpoista valmistetta olemassa, ja tällöin korvaavan hoidon arvioi lääkäri.

Myyntiluvan haltijoilta saatujen ilmoitusten mukaan saatavuushäiriöiden kestot vaihtelevat valmistekohtaisesti. Ajantasainen tieto saatavuushäiriöistä sekä myyntiluvan haltijoiden yhteystiedot löytyvät Fimean Saatavuushäiriöt-verkkopalvelusta. 

Ohjeita lääkkeen käyttäjille

Jos reseptilääkkeesi uhkaa loppua saatavuushäiriön aikana, ole yhteydessä hoitavaan lääkäriisi korvaavan hoidon löytämiseksi.

Lue lisää lääkkeiden saatavuudesta

Lääkkeiden saatavuus Suomessa 

Lääkkeiden markkinoille tuonnista ja kaupanpidon lopettamisesta vastaa lääkeyritys. Fimea julkaisee verkkosivuillaan tiedot lääkkeiden saatavuushäiriöistä, mutta ei voi vaikuttaa lääkkeen saatavuushäiriön kestoon tai hankkia lisää lääkkeitä Suomeen. 

Fimea käsittelee lääkkeisiin liittyvät hakemukset saatavuushäiriötilanteessa viiveettä. Tiedotamme tarvittaessa lisää häiriötilanteesta.

Lisätietoja antaa

  • Johanna Linnolahti, jaostopäällikkö, p. 029 522 3231
  • Julia Lehtinen, ylitarkastaja, p. 029 522 3288
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike