Uutiset-näyttösivun murupolku

Vaxzevriaa ei saa antaa henkilöille, joilla on ollut hiussuonivuoto-oireyhtymä

11.6.2021

Euroopan lääkeviraston (EMA) Lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) on linjannut, että Vaxzevriaa (AstraZenecan koronarokote) ei saa antaa henkilöille, joilla on aiemmin ollut hiussuonivuoto-oireyhtymä (capillary leak syndrome). Hiussuonivuoto-oireyhtymä tullaan lisäämään käytön vasta-aiheeksi Vaxzevrian valmisteyhteenvetoon.

Hiussuonivuoto-oireyhtymä on erittäin harvinainen ja vakava tila, joka aiheuttaa nesteen tihkumista pienistä verisuonista (kapillaareista) kudoksiin. Tämä johtaa raajojen turpoamiseen, verenpaineen laskuun, veren väkevöitymiseen ja veren albumiinipitoisuuden pienemiseen.

PRAC:lla oli arvioitavana kuusi tapausta, joissa Vaxzevrialla rokotetuilla henkilöillä havaittiin hiussuonivuoto-oireyhtymä. Kolmella oli ollut myös aiemmin hiussuonivuoto-oireyhtymä ja yksi heistä menehtyi. Suurin osa tapauksissa ilmeni neljän vuorokauden sisällä rokotuksesta ja pääosin naisilla. Toukokuun 27. päivään 2021 mennessä EU/EEA-alueella ja Yhdistyneissä kuningaskunnissa oli annettu yhteensä yli 78 miljoonaa annosta Vaxzevriaa.

Terveydenhuollon ammattilaisten tulee olla tietoisia hiussuonivuoto-oireyhtymän oireista. Vaxzevrialla rokotettujen henkilöiden tulee hakeutua välittömästi ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, jos muutaman päivän sisällä rokottamisesta ilmenee raajojen nopeaa ja voimakasta turpoamista, äkillistä painonnousua ja näihin liittyen matalasta verenpaineesta johtuvaa pyörrytystä.

Terveydenhuollon ammattilaisille ja rokotuskeskuksille tullaan lähettämään tarkempia ohjeita.

Mahdolliset omaan rokottamiseen liittyvät huolet tai kysymykset tulee selvittää oman hoitavan tahon tai rokottavan yksikön kanssa. Haittavaikutusilmoituksen tekeminen ei korvaa hoidon tarpeen arviointia. Mahdollisiin haittavaikutusilmoituksiin tästä aiheesta toivotaan liitettävän jo ensi vaiheessa mukaan rokotteen eränumero ja sairaskertomusteksti kontaktista terveydenhuoltoon.

Lisätietoa:

Vaxzevria: EMA advises against use in people with history of capillary leak syndrome (EMAn uutinen 11.6.2021) 

Lisätietoja antaa

  • Liisa Näveri, lääketurvallisuusyksikön päällikkö
  • Sähköposti muotoa [email protected]

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike