Hyppää sisältöön

Uutiset-näyttösivun murupolku

Fimea varoittaa: Verkossa leviää nyt runsaasti huijausmainoksia

9.7.2025

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea varoittaa suomalaisia kuluttajia yleistyneistä katteettomia terveysväitteitä sisältävistä huijausmainoksista. 

Verkossa ja sosiaalisessa mediassa leviää juuri nyt runsaasti mainoksia, joissa erilaisia tuotteita markkinoidaan virheellisesti Fimean hyväksyminä tai lääketieteen asiantuntijoiden suosittelemana. 

– Tyypillistä mainoksille on, että niissä käytetään viraston nimeä tai logoa luvattomasti, jotta mainosten väitteet vaikuttaisivat luotettavilta. Mainostettavien tuotteiden annetaan ymmärtää olevan virallisesti hyväksyttyjä lääkkeitä tai lääkinnällisiä laitteita, kuvailee yliproviisori Sami Paaskoski.

Fimea ei myönnä tuotteille sertifikaatteja

Sosiaalisessa mediassa on pyörinyt mainoksia, joissa väitetään Fimean myöntäneen tuotteelle sertifikaatin tai muun luvan. Lääkkeille myyntiluvan myöntää lääkeviranomainen, joko Fimea tai Euroopan lääkevirasto. Myyntiluvan saaneet lääkkeet löytyvät Fimean lääkehausta ja niitä myydään apteekeissa. 

– Huijausmainoksissa myytäviä tuotteita ei pidä sekoittaa myyntiluvallisiin lääkevalmisteisiin. Laillisessa lääkemainonnassa väestölle ei korosteta mainoslauseilla, nimillä tai logoilla myyntiluvan myöntäjää ja viranomaisen hyväksyntää. Tällainen on harhaanjohtavaa ja herättää aina epäilyksen huijauksesta, Paaskoski varoittaa.

Lääkinnällisille laitteille ei myönnetä ennakkoon lupia, vaan niiden vaatimustenmukaisuudesta vastaa valmistaja. 

– Euroopassa markkinoilla olevissa lääkinnällisissä laitteissa oleva CE-merkintä on valmistajan vakuutus siitä, että laite täyttää sille lainsäädännön asettamat vaatimukset. Myöskään laillisissa lääkinnällisissä laitteissa tai niiden pakkauksissa ei ole viranomaisten hyväksyntään viittaavia juhlallisia vakuutuksia, kuten huijausmainoksissa, toteaa johtava asiantuntija Jari Knuuttila.

Harhaanjohtavia markkinointiväitteitä

Verkkokaupoissa ja sosiaalisen median mainoksissa voi olla tuotteita, joiden väitetään tarjoavan lupaavilta kuulostavia, uusia ratkaisuja moniin eri vaivoihin ja tarkoituksiin, ja monille eri kohderyhmille. 

Mainoksissa voi olla tuotteita, joiden kerrotaan tarjoavan nopeita ja luotettavia tuloksia. 

– Tällä hetkellä liikkuu etenkin niin kutsuttuja GLP-1 painonhallintaliuoksia koskevia mainoksia, joissa tuotetta väitetään Fimean hyväksymäksi. Fimea ei ole millään tavalla arvioinut eikä hyväksynyt tällaisia tuotteita, eikä niiden laadusta, tehosta tai turvallisuudesta ole mitään tietoa, markkinavalvonnan koordinaattori Noora Lindgren varoittaa.

Näin tunnistat harhaanjohtavat väitteet:

  • Epäselvät yhteystiedot: Luotettavalla toimijalla on verkkosivustolla selkeät tiedot yrityksestä ja asiakaspalvelusta.
  • Liian lupaavat tulokset: Väitteet kuten “laihdu nopeasti ja helposti” tai “täydellinen hoito flunssaan” ovat usein perättömiä.
  • Ennen ja jälkeen -kuvat: Kuvilla pyritään vaikuttamaan tunteisiin – ne eivät ole todiste tuotteen toimivuudesta.
  • Viranomaisviittaukset: Fimea tai muut asiantuntijat saatetaan mainita ilman lupaa.
  • Hätäinen ostopaine: Ajastetut tarjoukset tai “viimeiset kappaleet” ohjaavat päätöksiä kiireellä.

Vinkit turvallisiin verkko-ostoksiin:

  • Tarkista, mitä ostat: Onko kyse lääkkeestä, ravintolisästä vai kosmetiikasta, ja miten tämä vaikuttaa tuotteen lailliseen tilaamiseen esimerkiksi ulkomailta Suomeen?
  • Varmista valmisteen aitous ja laillisuus: Lääkkeitä tilattaessa varmista, että verkkopalvelu on laillinen apteekki. Myyntiluvalliset lääkevalmisteet löytyvät Fimean lääkehausta. 
  • Älä jaa tietojasi kevyin perustein: Epäilyttäviltä sivustoilta voi puuttua turvallinen maksamistapa tai toimitus.

Lue lisää:

Miten arvioida lääketiedon luotettavuutta? 

Lääkkeiden tilaaminen verkosta

Lääkinnälliset laitteet

Lääkinnällisten laitteiden markkinointi

Myyntiluvalliset lääkkeet Suomessa

Miksi tilaamani ravintolisä onkin lääke?

Lääkkeiden tuonti ulkomailta Suomeen

Lisätietoja antaa

  • Lääkkeiden tuonti, lääkeväärennökset, lääkkeiden laiton myynti: Sami Paaskoski, yliproviisori, puh. 029 522 3237 (paikalla 11.7. asti)
  • Laitteiden markkinavalvonta: Tiina Kortelainen, markkinavalvonnan koordinaattori, puh. 029 522 3281
  • Lääkkeiden markkinoinnin valvonta: Noora Lindgren, markkinavalvonnan koordinaattori, puh. 029 522 3050

Tulosta-painike