Uutiset-näyttösivun murupolku sv
Fimea varnar: Nu sprids rikligt med bluffreklam på nätet
Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea varnar finländska konsumenter för bluffreklam som innehåller ogrundade hälsopåståenden och som blivit allt vanligare.
På webben och i sociala medier sprids just nu rikligt med reklam där olika produkter felaktigt marknadsförs som godkända av Fimea eller rekommenderade av medicinska experter.
– Typiskt för reklamerna är att myndighetens namn eller logo används olovligt för att påståendena i reklamen ska verka tillförlitliga. Man vill få konsumenterna att tro att de produkter som reklamen gäller är officiellt godkända läkemedel eller medicintekniska produkter, beskriver överprovisor Sami Paaskoski.
Fimea beviljar inte certifikat till produkter
I sociala medier har det snurrat reklam där det påstås att Fimea har beviljat certifikat eller andra tillstånd till produkter. Försäljningstillstånd för läkemedel beviljas av läkemedelsmyndigheten, antingen Fimea eller Europeiska läkemedelsmyndigheten. Läkemedel som beviljats försäljningstillstånd hittas i Fimeas läkemedelssökning och de säljs på apotek.
– Produkter som marknadsförs i bluffreklamer ska inte förväxlas med läkemedelspreparat med försäljningstillstånd. I laglig läkemedelsmarknadsföring betonas inte den som beviljat försäljningstillståndet eller myndighetens godkännande för allmänheten med reklamfraser, namn eller logotyper. Detta är vilseledande och väcker alltid misstankar om bedrägeri, varnar Paaskoski.
Tillstånd för medicintekniska produkter beviljas inte på förhand, utan tillverkaren ansvarar för att de överensstämmer med kraven.
– CE-märkningen på medicintekniska produkter som finns på den europeiska marknaden är tillverkarens försäkran om att produkten uppfyller de krav som ställs i lagstiftningen. Lagliga medicintekniska produkter eller deras förpackningar har inte heller några festliga försäkringar som ska visa på att produkten är godkänd av myndigheterna, såsom bluffreklamer, konstaterar ledande sakkunnig Jari Knuuttila.
Vilseledande marknadsföring
I webbutiker och på sociala medier kan det förekomma annonser för produkter som påstås erbjuda lovande, nya lösningar för många olika besvär och för många olika målgrupper.
Reklamerna kan innehålla produkter som uppges ge snabba och tillförlitliga resultat.
– För närvarande är det i synnerhet så kallade GLP-1-annonser om viktkontrollösningar som är i rörelse, och där produkten påstås vara godkänd av Fimea. Fimea har inte på något sätt utvärderat eller godkänt sådana produkter och det finns ingen information om deras kvalitet, effekt eller säkerhet, varnar koordinatorn för marknadstillsyn Noora Lindgren
Så här identifierar du vilseledande påståenden:
- Oklara kontaktuppgifter: En pålitlig aktör har tydlig information om företaget och kundservicen på sin webbplats.
- Allt för lovande resultat: Påståenden som ” gå ner i vikt snabbt och enkelt” eller ”fullständig behandling vid förkylning” är ofta grundlösa.
- Före och efter-bilder: Bilderna syftar till att påverka känslorna – de är inget bevis på att produkten fungerar.
- Myndighetshänvisningar: Fimea eller andra experter kan nämnas utan tillstånd.
- Akut inköpstryck: Tidsbegränsade erbjudanden eller "sista chansen" påverkar beslutsfattande under stress.
Tips för säkra inköp på nätet:
- Kontrollera vad du köper: Är det fråga om ett läkemedel, kosttillskott eller kosmetika, och hur påverkar detta den lagliga beställningen av produkten till exempel från utlandet till Finland?
- Säkerställ att preparatet är äkta och lagenligt: När du beställer läkemedel ska du kontrollera att webbtjänsten är ett lagligt apotek. Läkemedelspreparat med försäljningstillstånd hittas i Fimeas läkemedelssökning.
- Dela inte dina uppgifter på lätta grunder: Misstänkta webbplatser kan sakna ett säkert betalningssätt eller säkra leveranssätt.
Läs mer:
Hur bedömer man läkemedelsinformationens tillförlitlighet?
Beställning av läkemedel på nätet
Marknadsföring av medicintekniska produkter
Läkemedel med försäljningstillstånd i Finland
Varför är kosttillskottet jag beställde ett läkemedel?
Införsel av läkemedel från utlandet till Finland
Ytterligare information ges av
- Införsel av läkemedel, läkemedelsförfalskningar, olaglig försäljning av läkemedel: Sami Paaskoski, överprovisor, tfn 029 522 3237 (på plats fram till 11.7)
- Marknadstillsyn av produkter: Tiina Kortelainen, koordinator för marknadstillsynen, tfn 029 522 3281
- Övervakning av marknadsföringen av läkemedel: Noora Lindgren, koordinator för marknadstillsynen, tfn 029 522 3050