Uutiset-näyttösivun murupolku

Fimealta tietoa laite-eroista lääkevaihdon neuvonnan tueksi

27.3.2024

Biologisten lääkkeiden lääkevaihto käynnistyy apteekeissa vaiheittain 1.4.2024 alkaen. Fimea julkaisee lääkevaihdon tueksi tietoa valmisteiden laite-eroista.

Lääkevaihto laajeni edellisen kerran vuosi sitten, kun astman tai keuhkoahtaumataudin hoitoon käytettävät inhaloitavat lääkevalmisteet tulivat lääkevaihdon piiriin. 

Sekä biologisten lääkkeiden ja inhalaatiovalmisteiden vaihtokelpoisten valmisteiden antolaitteet voivat erota toisistaan. Ne ovat kuitenkin siinä määrin samankaltaisia, että apteekin antamalla asianmukaisella laiteneuvonnalla vaihto voidaan toteuttaa turvallisesti.  

Tietoa laite-eroista löytyy Fimean lääkehausta

Fimea on aiemmin julkaissut tukimateriaalia inhalaatiovalmisteiden lääkevaihdon neuvonnan tueksi. Samaan substituutioryhmään sisältyvien valmisteiden käyttöön ja antolaitteisiin liittyviä eroja on koottu yhteen ja julkaistu Fimean verkkosivuilla. 

Fimea tuottaa vastaavat antolaite-eroja koskevat tiedot nyt myös biologisista lääkkeistä. 

– Nämä tiedot ovat jo saatavilla enoksapariinivalmisteista. Tukimateriaaleja julkaistaan lisää sitä mukaa kun lääkevaihdon laajaneminen vaiheittain etenee, kertoo jaostopäällikkö Niklas Ekman Fimeasta.

Tukimateriaalit on tuotu osaksi Fimean lääkehakua, ja ne ovat helposti saatavilla muiden valmistetietojen ohessa lääkehaussa.

–  Tietojen integroiminen osaksi lääkehakua ja lääkehaun avoin data mahdollistavat niiden hyödyntämisen myös erilaisissa terveydenhuollon järjestelmissä, esimerkiksi apteekkitietojärjestelmissä, jolloin tiedot ovat helpommin käytettävissä ja hyödynnettävissä reseptintoimituksessa, toteaa johtava asiantuntija Juha Sinnemäki Fimeasta.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea määrittelee keskenään vaihtokelpoiset biologiset lääkkeet neljä kertaa vuodessa. 

Lue lisää

Lääkehaku (Fimea.fi)

Biologisten lääkkeiden lääkevaihto, tietoa ammattilaisille ja lääkkeen käyttäjille (Fimea.fi)

Biologisten lääkkeiden lääkevaihto apteekeissa alkaa (sic.fimea.fi) 

Ohjauskirje biologisten valmisteiden lääkevaihdon hyvistä toimintatavoista apteekeissa (16.1.2024, pdf)

Kuuntele

Sic! Puheenvuoro -podcast: Miten biologisten lääkkeiden apteekkivaihto vaikuttaa lääkärin ja apteekin arkeen?

Webinaari apteekeille 6.2.2024: Biologisten lääkkeiden lääkevaihto (Youtube)  

Lisätietoja antaa

  • Niklas Ekman, jaostopäällikkö, p. 029 522 3321 (biologisten lääkevalmisteiden tietosisällöt)
  • Tommi Rantalainen, yliproviisori, p. 029 522 3294 (lääkevaihdon tukimateriaalit lääkehaussa)
  • Juha Sinnemäki, johtava asiantuntija, p. 029 522 3260 (lääkevaihdon tukimateriaalit lääkehaussa), tavoitettavissa 2.4.2024–
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike