Uutiset-näyttösivun murupolku

Ohjeita turvalliseen lääkehoitoon pohjoissaameksi

11.3.2024

Ohjeita turvalliseen lääkehoitoon -opas on lääkkeiden käyttäjille suunnattu ohjeistus lääkkeiden turvalliseen käyttöön ja apteekissa asiointiin. Opas on saatavilla selkosuomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. 

Oppaasta on laadittu kolme tiivistelmää, jotka on käännetty nyt myös pohjoissaameksi. 

  • Lääkkeiden turvallinen käyttö
  • Lääkekorvaukset ja asiointi apteekissa
  • Lääkkeiden hankinta Suomessa

Tiivistelmä ”Lääkkeiden turvallinen käyttö” on tiivistys oppaan ohjeista. Tiivistelmä ”Lääkekorvaukset ja asiointi apteekissa” on tarkoitettu henkilöille, joilla on suomalainen henkilötunnus ja näin ollen oikeus lääkekorvauksiin. Tiivistelmässä ”Lääkkeiden hankinta Suomessa” kuvataan lääkkeiden hankintaa Suomessa henkilöille, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta, kuten pakolaiset ja turvapaikan hakijat. 

Fimea on tehnyt yhteistyötä pohjoissaamenkielisten käännösten tarkastamisessa Lapin hyvinvointialueen ja Ivalon Apteekin kanssa. Tiivistelmistä on saatavilla käännöksiä usealle eri kielelle.

Lääkehoidon päivä on joka päivä

Lääkehoidon päivä on lääkkeiden käyttäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteinen valtakunnallinen teemapäivä, jota on vietetty vuosittain vuodesta 2012 lähtien. Päivän tavoitteena on rohkaista lääkkeiden käyttäjiä kysymään ja keskustelemaan lääkkeistään ja omasta lääkehoidostaan.

Lääkehoidon päivää vietetään torstaina 14.3.2024 teemalla ”Lääkehoidon päivä on joka päivä”.  Lääkehoidon päivää toteutetaan ympäri Suomea eri toimijoiden omina tapahtumina tai yhteistyössä useamman paikallisen toimijan kanssa. Toimijoita ovat esimerkiksi yksityiset apteekit, potilasjärjestöt, sosiaali- ja terveydenhuollon alan toimijat sekä alan opiskelijat ja oppilaitokset.

Lääkehoidon päivän päätapahtumana järjestetään ”Lääkehoidon päivä on joka päivä” -webinaari torstaina 14.3.2024 klo 13.00–15.15. Webinaarin kohderyhmänä ovat lääkkeiden käyttäjät ja heidän läheisensä, SOTE-ammattilaiset sekä alan opiskelijat. Webinaarin suunnittelusta ja järjestämisestä vastaa Kansallinen Lääkeinformaatioverkosto. Maksuton webinaari on avoin kaikille, eikä siihen tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Lue lisää: 

Ohjeita turvalliseen lääkehoitoon -opas, tiivistelmät ja niiden kieliversiot 
Lääkehoidon päivä 
Kansalaisen lääketieto 

Lisätietoja:

Riikka Vänskä, sairaala-apteekkari, Lapin hyvinvointialue, puh. 040 149 1329
Anne-Maria Pasma, proviisori (kliininen farmasia), puh. 040 713 2730
Sähköpostiosoite muotoa [email protected]

Päivi Kiviranta, kehittämisasiantuntija, puh. 029 522 3522
Sähköpostiosoite muotoa [email protected] 
 

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike