Uutiset-näyttösivun murupolku

Astra Zenecan koronarokotteen turvallisuutta selvitetään Euroopan lääkeviraston johdolla

11.3.2021

Julkisuudessa on ollut esillä Tanskan kansanterveysviranomaisen tekemä päätös keskeyttää rokotuskampanja, kunnes Astra Zenecan koronarokotteeseen ajallisesti liittyneet veritulppatapaukset on saatu analysoiduksi. Keskeytys on kahden viikon mittainen. Jotkut muutkin EU-maat ovat toimineet samoin.

Fimeaan ei ole tähän mennessä tullut haittavaikutusilmoituksia Astra Zenecan koronarokotteen yhteydessä ilmaantuneista veritulpista. Tilannetta seurataan tiiviisti Fimean ja THL:n yhteistyönä. Rokotteiden turvallisuuden seurantaa tehdään myös EU-viranomaisyhteistyönä Euroopan lääkeviraston (EMA) johdolla.

Euroopan lääkeviraston lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) arvioi parhaillaan tähän kyseiseen rokotteeseen ajallisesti liittyviä veritulppatapauksia sekä laajemminkin rokotteen mahdollista vaikutusta veren hyytymiseen. Tämän hetkisen tiedon mukaan veritulppatapaukset eivät ole rokotetuilla sen yleisempiä kuin rokottamattomilla. EU:ssa oli ilmoitettu 11.3.2021 mennessä 30 veritulppatapausta noin viidellä miljoonalla COVID-19 Vaccine Astra Zenecan rokotteen saaneella.

EMA on tiedottanut PRAC:in tekemistä alustavista huomioista ja asiasta on julkaistu myös Fimean verkkouutinen 11.3.2021. EMA ja Fimea tiedottavat arvioinnin etenemisestä.

EMAn uutinen 11.3:
COVID-19 Vaccine AstraZeneca: PRAC investigating cases of thromboembolic events - vaccine’s benefits currently still outweigh risks - Update

Fimean verkkouutinen 11.3.2021:
Astra Zenecan koronarokote-erällä ei selkeää yhteyttä Itävallassa ilmoitettuihin haittavaikutuksiin

Lisätietoja:

Maija Kaukonen, jaostopäällikkö, ylilääkäri
Liisa Näveri, yksikön päällikkö

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

(uutiseen päivitetty 11.3. klo 17.20 EMAn tuoreet lukemat veritulppatapauksista ja rokotettujen määrästä sekä lisätty linkki EMAn uutiseen) 

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike