Uutiset-näyttösivun murupolku

EMA ei suosittele ivermektiinin käyttöä COVID-19 taudin hoitoon tai ennaltaehkäisyyn

22.3.2021

Julkisuudessa on ollut esillä ivermektiinin käyttö koronavirustaudin ehkäisyssä ja hoidossa. Euroopan lääkevirasto EMAn mukaan saatavilla olevat tutkimustulokset eivät tue ivermektiinin käyttöä. EMA ei myöskään ole vastaanottanut hakemuksia ivermektiinin käyttämiseksi koronan hoidossa.

Ivermektiiniä sisältäviä suun kautta annosteltavia myyntiluvallisia lääkevalmisteita on EU:ssa kaupan eräiden loismato-infektioiden ja ihosairauksien hoitoon ja eläinten loislääkkeiksi. Suomessa ivermektiinitabletteja on saatavilla ainoastaan erityisluvallisina ja ne on tarkoitettu meilläkin ihmisillä edellä mainittujen havinaisempiin loistautien hoitoihin.

EMA on perehtynyt laboratorio- ja havainnointitutkimuksista sekä kliinisistä tutkimuksista julkaistuihin aineistoihin koskien ivermektiiniä. Laboratoriotutkimuksissa havaittiin, että ivermektiini saattoi hyvin suurilla annoksilla estää COVID-19 tautia aiheuttavan viruksen lisääntymistä. Lääkkeen haittavaikutukset voivat kuitenkin lisääntyä kyseisillä, normaalikäyttöä suuremmilla annoksilla huomattavasti. Kliinisten tutkimusten tulokset vaihtelivat; toiset tutkimukset eivät osoittaneet mitään hyötyä ja toiset raportoivat mahdollisesta hyödystä. Useimmat tutkimukset olivat kuitenkin pieniä, joten tällä hetkellä saatavilla oleva näyttö ei riitä tukemaan ivermektiinin käyttöä COVID-19-taudissa kliinisten tutkimusten ulkopuolella.

EMAn mukaan ivermektiinin käytöstä tarvitaan lisää tarkasti suunniteltuja tutkimuksia, jotta voidaan tehdä johtopäätöksiä siitä, onko tuote tehokas ja turvallinen koronan ehkäisyssä ja hoidossa.

Lue lisää:

EMAn tiedote 22.3.2021: EMA advises against use of ivermectin for the prevention or treatment of COVID-19 outside randomised clinical trials

Lisätietoja antaa

  • Jukka Sallinen, yksikön päällikkö, p. 029 522 3410
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike