Uutiset-näyttösivun murupolku

Euroopan lääkevirasto EMA on julkaissut luonnoksen tekoälyjen hyödyntämisestä

20.7.2023

Euroopan lääkevirasto EMA on julkaissut luonnoksen tekoälyn hyödyntämistä koskevasta artikkelista. Artikkeli kokoaa yhteen nykyisiä käsityksiä siitä, kuinka tekoälyä voisi käyttää turvallisten ja toimivien lääkkeiden kehittämisessä, valvonnassa ja käyttämisessä. Tekoälyn hyötyjä tarkastellaan osana lääkkeiden elinkaariajattelua tutkimuksesta jälkiseurantaan. Artikkeliluonnos on avoinna julkisille kommenteille. Kaikki kiinnostuneet tahot ovat tervetulleita kommentoimaan artikkeliluonnosta 31.12.2023 saakka.

Artikkeliluonnos on osa Big Data Steering Group (BDSG) -ryhmän aloitteita, missä kehitetään EMA:n valvontaverkoston tietoperäistä toimintaa.

Tekoäly ja koneoppiminen ovat potentiaalisesti erittäin hyödyllisiä työkaluja osana lääkkeiden kehitystä, seurantaa ja käyttöä. Niiden käyttö voi tulevaisuudessa esimerkiksi korvata, täydentää ja tehostaa eläinkokeiden käyttöä lääkekehityksessä. Kliinisissä lääketutkimuksessa nämä uudet työkalut voivat tehostaa koepotilaiden valintaa perustuen erilaisiin diagnostisiin kriteereihin. Paremmat datankäsittelymahdollisuudet auttavat myös lääketurvallisuuden varmistamisessa jo markkinoilla olevien lääkkeiden suhteen.

EMA suosittelee tekoälyjen ja koneoppimisen kehittäjiä olemaan yhteydessä lääkevalvontaviranomaisiin jo aikaisessa vaiheessa, mikäli he toivovat työkaluistaan olevan hyötyä myös lääkkeiden kehittämisessä, valvonnassa ja käytössä.


Lue lisää:


EMA:n tiedote aiheesta

 

The use of Artificial Intelligence (AI) in the medicinal product lifecycle (draft)

 

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike