Uutiset-näyttösivun murupolku

Euroopan lääkevirasto puoltaa päivitetyn Comirnaty-rokotteen myyntilupaa

5.9.2023

Euroopan lääkeviraston (EMA) lääkevalmistekomitea (CHMP) suosittelee Omicron XBB.1.5 -varianttiräätälöidyn Comirnaty-koronarokotteen hyväksymistä käyttöön aikuisille ja yli puolivuotiaille lapsille.

EMA ja Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) ovat yhdessä aiemmin linjanneet, että suojaa COVID-19-taudilta tarvitsevat aikuiset ja yli 5-vuotiaat lapset tulisi rokottaa kertaalleen yhdellä annoksella varianttiräätälöityä rokotetta riippumatta heidän aiemmista rokotuksistaan COVID-19-tautia vastaan. Lapset (6 kk – 4-vuotta) tulisi rokottaa yhdellä tai kolmella annoksella riippuen aiemmin saadusta rokotesarjasta.

CHMP päätti suosituksesta kaiken saatavilla jo olevan tutkitun tiedon pohjalta. Tämän lisäksi komitea arvioi uusia laboratoriotutkimuksen tuloksia varianttiräätälöidyn Comirnaty-rokotteen tehosta immuunivasteen herättämiseksi XBB.1.5 ja sen läheisiä viruslinjoja vastaan. CHMP arvioi uutta tietoa koronaviruksen varianteista niiden valmistuessa.

Comirnaty Omicron XBB.1.5 -rokotteen myyntiluvasta päättää Euroopan lääkeviraston suosituksesta Euroopan komissio, jolloin myyntilupa on voimassa yhtä aikaa kaikissa EU-maissa, myös Suomessa.  

Rokotteiden käytöstä ja rokotuksista päättävät kansalliset terveysviranomaiset. Suomessa rokotesuositukset tekee Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

EMA:n tiedote 30.8.2023: Comirnaty: EMA recommends approval of adapted COVID-19 vaccine targeting Omicron XBB.1.5

Fimean verkkouutinen 9.6.2023: EMA suosittelee päivitettyjen rokotteiden käyttöä syksyn rokotuskampanjoissa

THL:n tiedote 18.8.2023: THL suosittelee iäkkäille ja tietyille riskiryhmille koronarokotteen syystalven 2023 tehosteannosta uudella varianttivalmisteella 

 

Lisätietoja antaa

  • Jukka Sallinen, yksikön päällikkö, p. 029 522 3410
  • Marjo-Riitta Helle, yksikön päällikkö, p. 029 522 3320
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike