Uutiset-näyttösivun murupolku

Lääke75+ -tietokannan avulla tunnistat iäkkäillä vältettävät lääkkeet

7.12.2018

Vältettävien lääkkeiden käyttö on siihen liittyvistä riskeistä huolimatta yleistä iäkkäillä. Vältettävillä lääkkeillä tarkoitetaan lääkkeitä, joiden oletetut haitat ovat kliinistä hyötyä suuremmat. 7.12.2018 tarkistettavan väitöstutkimuksen mukaan Lääke75+ -tietokannan vältettävien D-luokan lääkkeiden käyttö on yhteydessä lisääntyneisiin terveysseurausten ja sairaalahoidon riskiin ja siten suurentuneisiin sairaalakustannuksiin. Erityisesti vältettävän lääkkeen aloitusvaiheeseen liittyy terveysriskejä, kuten murtumat ja lisääntynyt kuolleisuus. Tulokset pohjautuvat kahteen valtakunnallisesta reseptitiedostosta poimittuun väestöaineistoon.

Fimean ylläpitämä Lääke75+ -tietokanta on rakennettu perusterveydenhuollon tarpeisiin tukemaan iäkkäiden hoidossa tehtäviä lääkityspäätöksiä. Tietokanta sisältää suosituksen lähes 500 lääkeaineen tai niiden yhdistelmien käytöstä iäkkäillä. Tietokanta on tarkoitettu ensisijaisesti lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön.

Lääkkeet on luokiteltu neljään luokkaan: A (vihreä) – Sopii iäkkäille, B (harmaa) – Tutkimusnäyttö, käyttökokemus tai teho vähäistä iäkkäillä, C (keltainen) – Soveltuu varauksin iäkkäille ja D (punainen) – Vältä käyttöä iäkkäillä. Luokittelun lisäksi Lääke75+ -tietokannassa on lääkeainekohtainen seliteteksti, joka sisältää tietoa lääkkeen vaikutuksista ja annostelusta sekä tyypillisimmistä haitta- ja yhteisvaikutuksista.

Tutkimuksen päätelmien mukaan lääkkeen määräämiseen tarvitaan toimivia päätöksen tukivälineitä. Lääke75+ -tietokanta on helppokäyttöinen tietokanta, joka tulee iäkkäiden hoidossa tehtäviä lääkityspäätöksiä. Lääke75+ on kaikkien käytettävissä maksutta Fimean verkkosivujen ja Terveysportin kautta.

Lisätietoja

Tiedote väitöksestä (Itä-Suomen yliopisto)

Lääke75+ -tietokanta

Lisätietoja antaa

  • Johanna Jyrkkä, tutkija, puh. 02952 23514

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike