Uutiset-näyttösivun murupolku

Lääkehoidon onnistumisen tarkistuslista LOTTA neuvoo nyt myös ruotsiksi

30.8.2021

Lääkkeen käyttäjä voi tehdä monia asioita varmistaakseen oman lääkehoitonsa turvallisuutta ja onnistumista.  

Lääkehoidon onnistumisen LOTTA-tarkistuslista ohjeineen on kehitetty avuksi yli 65-vuotiaille lääkkeiden käyttäjille ja se koostuu kahdeksasta kysymyksestä. Jos vastaa useaan kysymykseen ”kyllä” tai ”en osaa sanoa” tai mikäli tarkistuslistan täyttäminen herättää kysymyksiä, olisi syytä ottaa yhteyttä apteekkiin, lääkäriin tai hoitajaan lääkityksen tarkistamiseksi tai lisäohjeiden saamiseksi.

Lääkehoidon onnistumisen voi joskus tuntea itse, kun olo paranee tai oireet helpottavat. Usein siihen kuitenkin tarvitaan erilaisia kokeita. Lääkehoidon onnistumisen seuranta riippuu myös sairaudesta. Jotta voi tietää, onnistuuko lääkehoito, täytyy tuntea oman lääkehoidon tavoite. Tätä voi kysyä hoitavalta lääkäriltä.

LOTTA-tarkistuslista julkaistiin Lääkehoidon päivänä 2020. Tarkistuslistan ruotsinkielinen versio on nyt julkaistu saataville selkokielisenä. Tarkistuslistan ovat laatineet Helsingin yliopiston tutkijat osana tutkimushanketta yhteistyössä Fimean ja Suomen Apteekkariliiton kanssa. Tarkistuslistan laatimiseen on osallistunut myös lääkkeiden käyttäjiä, lääkäreitä ja apteekin ammattilaisia.

LOTTA-tarkistuslistan lisäksi kannattaa tutustua selkokieliseen Ohjeita turvalliseen lääkehoitoon -oppaaseen, jonka löydät Fimean verkkosivuilta.

Lääkehoidon onnistumisen tarkistuslista LOTTA (pdf)
Ohjeet LOTTA-tarkistuslistan käyttöön (pdf)

Kontrollista för lyckad medicinering, LOTTA (pdf)
LOTTA, Så här ska kontrollistan användas (pdf)

Ohjeita turvalliseen lääkehoitoon -opas (pdf)

Varmistu lääkehoitosi turvallisuudesta

Fimean verkkouutinen 12.3.2020: Lääkehoito hallussa? Tätä pohditaan Lääkehoidon päivänä 12.3.2020
 

 

Lisätietoja antaa

  • Katri Hämeen-Anttila, tutkimus- ja kehittämispäällikkö, p. 029 522 3513
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike