Uutiset-näyttösivun murupolku

Lääkkeiden saatavuus pysynyt Suomessa hyvänä pandemian ajan

16.6.2020

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on seurannut koronapandemian aikana lääkekulutuksen tarkoituksenmukaisuutta ja lääkevarastojen riittävyyttä erityisen tarkasti. ”Lääkkeiden saatavuustilanne on pysynyt Suomessa hyvänä”, sanoo Eija Pelkonen, Fimean ylijohtaja.

Saatavuuden varmistamiseksi joidenkin lääkkeiden toimitusmääriä apteekeista jouduttiin keväällä rajoittamaan. Valmiuslain voimassaolon päättymisen myötä myös nämä lääkkeiden toimituksiin kohdistuneet rajoitukset päättyivät. ”Suomalaiset ovat toimineet erittäin rationaalisesti myös lääkkeiden käytössä pandemian aikana. Luotamme siihen, että rationaalinen käyttö jatkuu rajoitusten päätyttyäkin”, Pelkonen toteaa. ”Tänä vuonna suuri osa suomalaisista lomailee kotimaassa ja kattava apteekkiverkostomme takaa sen, että jokainen pystyy hankkimaan tarvitsemansa lääkkeet normaalisti myös matkaillessaan eri puolella Suomea.”

COVID-19-pandemian aikana Fimea on ottanut käyttöön uuden digitaalisen tiedonkeruujärjestelmän lääkevarastojen seurantaa ja riittävyyden arviointia varten. Lääkkeiden myyntiluvanhaltijoilla on lakisääteinen velvollisuus ilmoittaa uhkaavista saatavuusongelmista Fimealle hyvissä ajoin. Fimea saa nyt myös tiedon lääkkeiden varastotilanteesta lääketukuissa, sairaala-apteekeissa ja avohuollon apteekeissa. ”Ajantasainen tieto auttaa meitä ennakoimaan ja varautumaan mahdollisiin saatavuushäiriöihin entistä tehokkaammin yhdessä muiden lääkealan toimijoiden kanssa”, Pelkonen kertoo.

Lue lisää:

Fimea jalosti lääkealan datan terveydenhuollon varautumissuunnitelmia varten (Sic!-lehti 3/2020)

Saatavuushäiriöt

Lisätietoja antaa

  • Timo Mauriala, yksikön päällikkö, Valmisteiden laadunvalvonta, puh. 029 522 3214
  • Eija Pelkonen, ylijohtaja, p. 029 522 3100
  • Sähköpostit muotoa [email protected]

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike