Uutiset-näyttösivun murupolku

Lääkkeitä ei pidä hamstrata

16.3.2020

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kehottaa vahvasti malttiin lääkkeitä ostettaessa. Ylisuuria kotivarastoja ei pidä koronaviruksen aiheuttamassa erikoistilanteessakaan hankkia varmuuden vuoksi ja reseptilääkkeiden osalta tulee noudattaa Kelan ohjeistusta koronaviruspandemian ajalle.

Viikonlopun ylimitoitetun hamstraamisen seurauksena apteekkien lääkevarastot saattavat olla joidenkin lääkevalmisteiden osalta hetkellisesti lopussa. Kipu- ja  kuumelääkkeiden saatavuus ei kuitenkaan ole uhattuna, ja maamme lääketukkukaupoissa on kipu- ja kuumelääkkeitä yli puolen vuoden normaalikulutusta vastaavat varastot.

Apteekkien varastojen turvaamiseksi ja lääketukkukauppojen toimitusten normalisoimiseksi kehotamme tilaamaan ja hankkimaan ainoastaan niitä lääkkeitä, joihin tällä hetkellä on tarvetta. Tämä on välttämätöntä kriittisten lääkekuljetusten varmistamiseksi ja tilanteen normalisoimiseksi mahdollisimman nopeasti.

Fimea muistuttaa samalla, että kaikilla lääkkeillä, myös itsehoitolääkkeillä, on sivu- ja haittavaikutuksia ja niitä tulee käyttää ohjeiden mukaan ja vain tarvittaessa. Parasetamolin käytössä on erittäin tärkeää noudattaa turvallisiksi todettuja annossuosituksia (aikuisilla enintään 3 g/vrk) haittavaikutusten, kuten esimerkiksi maksavaurioiden, välttämiseksi.

Fimea ohjeistaa apteekkeja luovuttamaan tällä hetkellä esimerkiksi vain yhden pakkauksen itsehoitoon tarkoitettuja kipu- ja kuumelääkkeitä asiakasta kohden.

Kipu- ja tulehduslääkkeiden käytön ohjauksesta vastaavat Suomen terveysviranomaiset.

Lue lisää:

Kelan tiedote: reseptilääkkeiden toimitusvälit ja koronaviruspandemia

Koronavirus COVID-19 (www.thl.fi)

Lisätietoja antaa

  • Johanna Nystedt, johtaja, Lääkealan toimijoiden valvonta, puh. 029 522 3210
  • Timo Mauriala, yksikön päällikkö, Valmisteiden laadunvalvonta, puh. 029 522 3214
  • Eeva Leinonen, yksikön päällikkö, Luvat ja tarkastukset, puh 029 522 3220
  • Marjo-Riitta Helle, yksikön päällikkö, Lääkevalmisteiden arviointi, puh. 029 522 3320

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike