Uutiset-näyttösivun murupolku

Lisätietoa RNA-rokotteiden aiheuttamasta sydänlihaksen ja sydänpussin tulehduksen yleisyydestä

3.12.2021

Euroopan lääkeviraston (EMA) lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) on 9. heinäkuuta vahvistanut, että Comirnaty- ja Spikevax- (aiemmin COVID-19 Vaccine Moderna) koronarokotteilla voi hyvin harvinaisissa tapauksissa olla yhteys sydänlihas- ja sydänpussitulehduksiin.

Rokottamisen jälkeisestä sydänlihas- ja sydänpussin tulehduksesta on valmistunut ranskalainen ja pohjoismainen tutkimus, joiden perusteella sydänlihaksen ja sydänpussin tulehduksen yleisyyttä RNA-rokotteen toisen annoksen saaneilla nuorilla henkilöillä on arvioitu verrattuna saman ikäisiin ja samaa sukupuolta edustaviin rokottamattomiin.

Comirnatylla havaittiin ranskalaisessa tutkimuksessa ensimmäisen seitsemän päivän aikana rokottamisen jälkeen 0,26 ylimääräistä sydänlihastulehdusta 12–29-vuotiailla pojilla ja miehillä jokaista 10 000 rokotettua kohden. Pohjoismaisessa tutkimuksessa todettiin ensimmäisen 28 päivän aikana rokottamisen jälkeen 0,57 ylimääräistä sydänlihastulehdusta 16–24-vuotiailla pojilla ja miehillä jokaista 10 000 rokotettua kohden.  

Spikevaxilla havaittiin ranskalaisessa tutkimuksessa 1,3 ylimääräistä sydänlihastulehdusta ensimmäisen seitsemän päivän aikana jokaista 10 000 rokotettua 12–29-vuotiasta poikaa ja miestä kohden. Vastaava ylimäärä sydänlihastulehduksissa pohjoismaisessa tutkimuksessa oli 1,9 ensimmäisen 28 päivän aikana 16–24-vuotiailla pojilla ja miehillä jokaista 10 000 rokotettua kohden.

Sydänlihastulehdus ja sydänpussintulehdus aiheutuvat useimmiten viruksista, mutta myös bakteeri-infektiot voivat aiheuttaa sydänlihaksen tai sydänpussin tulehduksen. Joskus ne liittyvät reumaattiseen tai muuhun vasta-ainereaktiota aiheuttavaan eli immuunivälitteiseen tautiin, lääkitykseen (mukaan lukien RNA-rokotteet) tai sädehoitoon.

Tavallisin oire on rintakipu. Muita oireita ovat hengenahdistus ja erilaiset rytmihäiriöt. Jos näitä oireita ilmenee, tulee rokotuksen saaneen henkilön ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on suositellut tarjoamaan alle 30-vuotiaille miehille mRNA-rokotteista ainoastaan Comirnatya.

Lue lisää:

Euroopan lääkevirasto EMAn tiedote 3.12.2021: Meeting highlights from the Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) 29 November - 2 December 2021

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Moderna Covid-19 -koronavirusrokote

Fimean verkkouutinen 9.7.2021: Comirnatylla ja Spikevaxilla voi hyvin harvinaisissa tapauksissa olla yhteys sydänlihas- ja sydänpussitulehduksiin

Lisätietoja antaa

  • Maija Kaukonen, jaostopäällikkö, p. 029 522 3308
  • Sähköpostiosoite muotoa [email protected]

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike