Uutiset-näyttösivun murupolku

Biologinen lääke voidaan pian vaihtaa apteekissa edullisempaan vaihtoehtoon

18.1.2024

Potilaalle määrätty biologinen lääke voidaan huhtikuusta 2024 alkaen vaihtaa apteekissa edullisempaan vaihtokelpoiseen valmisteeseen. Lääkevaihdolla halutaan lisätä hintakilpailua ja vähentää lääkekorvauskustannuksia.  

Lääkäreillä on ollut jo vuodesta 2017 alkaen lakisääteinen velvollisuus määrätä edullisinta potilaan hoitoon soveltuvaa biologista lääkettä. Huhtikuun 2024 alussa vaiheittain käynnistyvä biologisten lääkkeiden lääkevaihto mahdollistaa lääkkeen vaihdon edullisempaan valmisteeseen myös apteekissa. 

Biologinen alkuperäislääke ja biosimilaari ovat hoidollisesti samanarvoisia

Biologinen lääke on valmiste, jonka vaikuttava aine on biologinen aine. Biologinen lääke annetaan yleensä infuusiona laskimoon tai pistoksena ihon alle. Biologisia lääkkeitä käytetään muun muassa diabeteksen, reumasairauksien, tulehduksellisten suolistosairauksien, astman ja syövän hoitoon. Biologisten lääkkeiden lääkemääräykset ovat voimassa vain vuoden kerrallaan.

Biosimilaari on samankaltainen, yhtä tehokas ja yhtä turvallinen kuin alkuperäinen biologinen lääke. Se sisältää samaa vaikuttavaa ainetta kuin alkuperäislääke.     

Lääkevaihdon laajeneminen apteekkeihin toteutetaan porrastetusti 

Ensimmäisenä lääkevaihdon piiriin tulevat huhtikuusta 2024 alkaen enoksapariinivalmisteet, joita käytetään laskimotukosten estoon ja hoitoon. Tammikuussa 2025 lääkevaihto apteekeissa laajenee insuliineja lukuun ottamatta kaikkiin muihin biologisiin lääkkeisiin, joilla hoidetaan esimerkiksi reumaa, psoriasista, astmaa ja tulehduksellisia suolistosairauksia. 

Diabeteksen hoidossa käytettävien glargininsuliinien lääkevaihto alkaa huhtikuussa 2025 ja muiden pitkävaikutteisten insuliinien tammikuussa 2026. Lyhytvaikutteiset insuliinit eivät kuuluu lääkevaihdon piiriin. Alle 18-vuotiaiden potilaiden biologisia lääkkeitä ei vaihdeta apteekissa. Fimean lääkehaun avulla voi tarkistaa, mitkä lääkkeet ovat biologisia lääkkeitä. 

Laiteneuvonnalla varmistetaan turvallinen lääkevaihto

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea määrittelee keskenään vaihtokelpoiset biologiset lääkkeet neljä kertaa vuodessa. 

Alkuperäisen biologisen lääkkeen ja biosimilaarin antolaitteiden toiminta voi erota toisistaan. Vaihtokelpoisten valmisteiden antolaitteet ovat kuitenkin siinä määrin samankaltaisia, että vaihto voidaan toteuttaa turvallisesti apteekin farmaseuttisen henkilökunnan antaman laiteneuvonnan jälkeen. Apteekit opastavat antolaitteiden käytössä. Lääkehoitoon liittyvistä asioista kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

Muutoksen tavoitteena säästöt

Biosimilaarit lisäävät hintakilpailua biologisten valmisteiden välillä, ja niiden avulla voidaan saada merkittäviä säästöjä lääkekustannuksiin. Biosimilaarit myös tuovat useampia vaihtoehtoja sairauksien hoitoon ja voivat parantaa sitä kautta biologisten lääkkeiden saatavuutta.

Biosimilaarien laajemmalla käyttöönotolla on arvioitu saavutettavan miljoonien eurojen vuosittaiset säästöt valtion lääkekorvauskustannuksissa.

Lue lisää: 

Fimea: Biologisten lääkkeiden lääkevaihto  
Lääkehaku  
STM: Biologisten lääkkeiden reseptit ovat voimassa vain vuoden kerrallaan (29.11.2023)  
THL: Lääkemääräysten voimassaoloajat muuttuvat: Biologisten lääkkeiden lääkemääräykset voimassa yhden vuoden (15.11.2023)  

Lisätietoja antaa

  • Jukka Sallinen, yksikön päällikkö, p. 029 522 3410
  • Niklas Ekman, jaostopäällikkö, erikoistutkija, p. 029 522 3321
  • Apteekkien ohjaus: Tommi Rantalainen, yliproviisori, p. 029 522 3294
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike