Uutiset-näyttösivun murupolku

Enoksapariinivalmisteet voidaan 1.4.2024 alkaen vaihtaa apteekissa edullisempaan vaihtoehtoon

25.3.2024

Biologisten lääkkeiden lääkevaihto käynnistyy apteekeissa vaiheittain 1.4.2024 alkaen. Ensimmäisenä vaihdon piiriin tulevat enoksapariinivalmisteet, joita käytetään laskimotukosten estoon ja hoitoon. 

Vaihto voidaan apteekissa tehdä samankaltaiseen, edullisempaan lääkkeeseen. Biosimilaari on samankaltainen, yhtä tehokas ja yhtä turvallinen kuin alkuperäinen biologinen lääke. Se sisältää samaa vaikuttavaa ainetta kuin alkuperäislääke. 

Lääkäreillä on ollut jo vuodesta 2017 alkaen lakisääteinen velvollisuus määrätä edullisinta potilaan hoitoon soveltuvaa biologista lääkettä. Biologisten lääkkeiden lääkemääräykset ovat voimassa vain vuoden kerrallaan. Alle 18-vuotiaiden potilaiden biologisia lääkkeitä ei vaihdeta apteekissa. 
Fimea määrittelee keskenään vaihtokelpoiset biologiset lääkkeet neljä kertaa vuodessa. Alkuperäisen biologisen lääkkeen ja biosimilaarin antolaitteiden toiminta voi erota toisistaan. Vaihtokelpoisten valmisteiden antolaitteet ovat kuitenkin siinä määrin samankaltaisia, että vaihto voidaan toteuttaa turvallisesti apteekin farmaseuttisen henkilökunnan antaman laiteneuvonnan jälkeen. 

Fimean lääkehaun avulla voi tarkistaa, mitkä lääkkeet ovat biologisia lääkkeitä. 
Apteekit opastavat antolaitteiden käytössä. Lääkehoitoon liittyvistä asioista kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

Lue lisää

Lääkehaku

Biologisten lääkkeiden lääkevaihto
 
Fimean tiedote 18.1.2024: Biologinen lääke voidaan pian vaihtaa apteekissa edullisempaan vaihtoehtoon

Fimean verkkouutinen 26.2.2024: Tallenne biologisten lääkkeiden lääkevaihto -webinaarista apteekeille 6.2.2024 on julkaistu

ValtakunnallinenLääkehoidon päivän webinaari 14.3.2024: Lääkehoidon päivä on joka päivä (Super). Tallenne on nähtävillä verkkolähetys-näkymässä.

  • Biologiset lääkkeet ja lääkevaihto, Fimean ylilääkäri Vesa Mustalammi (klo 14:05, tallenteella kohdassa 01:05:52)
  • Biologisten lääkkeiden lääkevaihdon vaikutukset potilaille ja yhteiskunnalle, Erikoistutkija Kati Sarnola, Kela, tutkimusyksikkö (klo 14:25, tallenteella kohdassa 1:26:13) 
     

Lisätietoja antaa

  • Niklas Ekman, jaostopäällikkö, erikoistutkija, p. 029 522 3321
  • Tommi Rantalainen, yliproviisori, p. 029 522 3294 (apteekit)
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike