Ylijohtajan katsaus ja vastuullisuus Fimeassa

Viime vuosina maailmanlaajuinen turvallisuuspoliittinen tilanne ja sen muutokset ovat keskusteluttaneet Suomessa ja maailmalla. Kohtaamme uusia uhkia ja haasteita, ja meidän on jatkettava sellaisen organisaation rakentamista, jossa voimme toteuttaa tehtävämme tehokkaasti niin arjessa kuin mahdollisissa häiriötilanteissa. 

Globaalit taloushaasteet eivät osoittaneet toipumisen merkkejä ja julkisen talouden heikkeneminen jatkui vuonna 2024. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kuitenkin onnistui toiminnan tehostamisessa ja tasapainottamisessa ja pystyi näin tarjoamaan vakaan kumppanuuden sidosryhmillemme sekä työrauhan henkilöstölle. Henkilöstö onkin yhä sitoutuneempi Fimean yhteisiin tavoitteisiin, mikä näkyy henkilöstökyselyn tuloksissa: sitoutumisindeksi nousi vuonna 2024 4,42:een (2023: 4,34) ja 3,88 (asteikolla 1–5) suosittelisi työpaikkaa ystävälleen. 

Epävarmuus maailmalla on korostanut ennakoinnin, riskienhallinnan ja varautumisen tärkeyttä. Fimea on osallistunut aktiivisesti kansalliseen varautumistoimintaan, kuten Poikkeusolojen neuvottelukuntaan (PONK) ja Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) koordinoimaan pooli- ja sektoritoimintaan. Päivitetyssä strategiassamme yksi painopisteistä on ennakointi ja varautuminen; haluamme osaltamme varmistaa, että Suomi kykenee kohtamaan mahdolliset muutokset ja poikkeustilanteet. Tätä olemme edistäneet myös muun muassa aktiivisella viestinnällä sekä verivalmisteiden varautumissuunnittelun käynnistämisellä. 

EU:ssa on käynnissä ihmisille tarkoitettujen lääkkeiden lainsäädännön uudistamistyö. Työn tavoitteena on edistää lääkekehitystä, varmistaa lääkkeiden kohtuuhintaisuus ja saatavuus, vähentää lääkkeiden ympäristövaikutuksia sekä keventää hallinnollisia prosesseja. Fimea osallistuu aktiivisesti työhön antamalla asiantuntijatukea sosiaali- ja terveysministeriölle lainsäädännön valmisteluun. Fimea osallistuu myös monien muiden lainsäädäntöjen kehittämiseen ja kehittää omaa toimintaansa varautuakseen tuleviin muutoksiin. 

Jatkamme työtä edelleen vuonna 2025 tavoitteenamme turvalliset, saavutettavat ja järkevästi käytetyt lääkkeet sekä lääkinnälliset tuotteet. 

Eija Pelkonen, ylijohtaja, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea

Kuvassa Fimean ylijohtaja Eija Pelkonen.
© Fimea / Ismo Henttonen

Vastuullisuus Fimeassa 

Fimean tehtävänä on valvoa, että markkinoilla olevat ihmisille ja eläimille tarkoitetut lääkkeet sekä lääkinnälliset tuotteet täyttävät niille asetetut teho-, turvallisuus- ja laatuvaatimukset. Tehokas ja vaikuttava valvonta on perusta potilasturvallisuuden sekä ihmisten ja eläinten hyvinvoinnin varmistamisessa. Fimea edistää ohjauksen ja valvonnan keinoin myös suomalaisia lääke- ja lääkinnällisten tuotteiden innovaatioita sekä tutkimustoimintaa. Lisäksi Fimea tuottaa ja välittää riippumatonta sekä ajantasaista tietoa lääkkeistä ja lääkinnällisistä tuotteista kansalaisille sekä terveydenhuollon ammattilaisille. 

Fimean työn yhteiskunnallinen vastuu pohjautuu lakisääteisiin tehtäviimme ja tähtää väestön hyvinvoinnin sekä palvelujen turvaamiseen osana sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan tavoitteita (pdf). Fimea pyrkii osana koko valtionhallintoa varmistamaan, että yhteiskunta kehittyy kestävällä tavalla YK:n Agenda 2030 -toimintaohjelman (Suomen kestävän kehityksen toimikunta) mukaisesti. Tähän vastuullisuusraporttiin olemme koonneet konkreettisia tekoja työstämme ja sen tavoitteista. Fimea on tunnistanut toimintansa ja sidosryhmiensä kannalta neljä olennaisinta YK:n kestävän kehityksen tavoitetta, joihin se voi toiminnallaan erityisesti vaikuttaa.

YK:n Agenda 2030 tavoitteen 2 Ei nälkää -ikoni. YK:n Agenda 2030 tavoitteen 3 Terveyttä ja hyvinvointia -ikoni. YK:n Agenda 2030 tavoitteen 9 Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja -ikoni. YK:n Agenda 2030 tavoitteen 12 Vastuullista kuluttamista -ikoni.

Fimean vastuullisuuslinjaukset ovat:

  • Lääkkeiden ja lääkinnällisten tuotteiden saatavuuden edistäminen 
  • Elintarviketuotantoeläinten turvallinen lääkitys, ympäristön suojelu ja kansallisen lääkehävikin vähentäminen 
  • Innovaatioiden tukeminen ja infrastruktuurin kehittäminen 
  • Lääkkeiden ja lääkinnällisten tuotteiden turvallisuus ja luotettavan lääkeinformaation tuottaminen

Vastuullisuusraportin laatiminen 

Tämä vastuullisuusraportti on laadittu kuvaamaan Fimean toiminnan vaikutuksia ja vaikuttavuutta ympäröivään yhteiskuntaan ja kestävään kehitykseen. Valtiokonttori suosittaa valtion ministeriöitä, virastoja ja laitoksia raportoimaan kestävää kehitystä edistävästä työstään valtionhallinnon yhteisen viitekehyksen avulla. Raportit laaditaan kalenterivuosittain ja valtiokonttori koostaa niistä yhteenvedon. Fimean vastuullisuusraportin keskiössä ovat omalla toiminnalla aikaansaadut vaikutukset tunnistettuihin tavoitteisiin. Lisäksi raportissa on kuvattu, kuinka Fimea pyrkii pienentämään toiminnastaan aiheutuvia negatiivisia sosiaalisia, ekologisia ja taloudellisia vaikutuksia. 

Kädenjälki tarkoittaa sitä, miten omalla ydintyöllä voidaan edistää kestävää kehitystä tuottamalla toivottuja, positiivisia vaikutuksia ympäristöön, ihmisiin ja yhteiskuntaan. Jalanjälki tarkoittaa sitä suoraa vaikutusta, joka toiminnalla on ympäristöön, ihmisiin ja yhteiskuntaan. Lähes kaikella toiminnalla on jonkinlaisia haitallisia vaikutuksia.

Fimeassa toimii vastuullisuustyöryhmä, joka koordinoi vastuullisuusraportin laadintaa yhteistyössä muun henkilöstön kanssa. Valtionhallinnon vastuullisuusraportteihin ja kestävän kehityksen tunnistettuihin tavoitteisiin voi tutustua tarkemmin tutkihallintoa.fi -sivustolla. Valtion päästöarviot ovat toistaiseksi vain viranomaiskäyttöön. 

Lisätietoa toiminnasta Fimean verkkosivuilta