Uutiset-näyttösivun murupolku

Laajemmat saatavuushäiriöt keskittyivät vuonna 2023 muutamiin valmisteisiin

10.1.2024

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea vastaanotti lääkeyrityksiltä vuonna 2023 yhteensä 2 849 lääkkeiden saatavuushäiriöilmoitusta. Vuonna 2022 ilmoituksia vastaanotettiin 2 335 ja vuonna 2021 vastaanotettu määrä oli 1 710 ilmoitusta.

– Valtaosa häiriöistä on tilapäisiä ja valmiste pystytään tarvittaessa apteekissa vaihtamaan toiseen vastaavaan lääkevalmisteeseen, toteaa yksikön päällikkö Timo Mauriala Fimeasta. 

Joissakin tapauksissa saatavuushäiriö on vaikuttanut laajemmin tiettyyn lääkeryhmään ja vaikeuttanut potilaan lääkkeen saantia. Myös apteekeille ja lääkkeen määrääjille on voinut aiheutua lisätyötä häiriöiden takia. 

Laajemmat saatavuushäiriöt koskivat kolmea lääkeryhmää

Laajempia saatavuushäiriöitä oli vuonna 2023 kolmessa lääkeryhmässä: diabeteksen hoidossa käytettävissä semaglutidi- ja muissa GLP1-agonisti-valmisteissa, ADHD:n hoidossa käytettävissä metyylifenidaatti- ja lisdeksamfetamiini-valmisteissa sekä eturauhasen liikakasvun hoidossa käytettävissä dutasteridi-tamsulosiinivalmisteissa.

Julkisuudessa suurimman huomion saivat Ozempic-valmisteeseen (semaglutidi) liittyvät jo pitkään jatkuneet saatavuushäiriöt. Lääkeyritys Novo Nordisk Farma Oy tiedotti loppuvuodesta 2023, että saatavuushäiriöt jatkuvat edelleen vuonna 2024. Valmisteista odotetaan säännöllisiä toimituksia Suomeen, mutta on epävarmaa, milloin toimitukset riittävät täysin vastaamaan kysyntään. 

Alkuvuodesta 2023 talvikauden infektioista johtunut lisääntynyt kysyntä sekä lääketuotannon kapasiteettipula aiheuttivat saatavuushäiriöitä amoksisilliinia sekä amoksisilliini-klavulaanihappoa sisältävissä antibiooteissa useissa Euroopan maissa. 

– Suomessa saatavuusongelmat eivät kuitenkaan aiheuttaneet samanlaisia haasteita kuin muualla, sillä kyseiset lääkevalmisteet ovat Suomessa velvoitevarastoitavia, Mauriala toteaa. 

Lääkkeiden saatavuuden varmistaminen keskiössä EU:ssa

EU:ssa käynnistettiin vuonna 2023 useita toimia lääkkeiden saatavuuden parantamiseksi. 

– Saatavuushäiriöiden ennaltaehkäisy on otettu EU:ssa erittäin vakavasti. Osa toimista vaatii pidempää valmistelua, mutta esimerkiksi jo nyt konkreettisten käytännön toimien pohjana toimiva kriittisten lääkkeiden lista valmistui ja julkaistiin joulukuussa, Mauriala kertoo.

Kriittisten lääkevalmisteiden listalla on tällä hetkellä 200 lääkeainetta, jotka ovat laajasti käytössä EU:ssa ja Euroopan talousalueella (ETA). EU:n lääkevalvontaverkosto asettaa etusijalle näiden valmisteiden toimitusketjujen vahvistamista koskevat toimet.

Lue lisää

Laajemmin lääkkeiden saatavuudesta vuonna 2023 Sic!-lehdessä: Miltä lääkkeiden saatavuus näytti vuonna 2023?

Ozempic-lääkevalmisteen saatavuushäiriöt jatkuvat vuonna 2024 (Fimean uutinen 24.10.2023)

EU:n Joint Action -hanke CHESSMEN on käynnistynyt (Fimean uutinen 13.2.2023) 

Komissio vauhdittaa kriittiseen lääkepulaan puuttumista ja toimitusvarmuuden parantamista EU:ssa (Fimean uutinen 25.10.2023)

Ensimmäinen versio EU:n kriittisten lääkkeiden luettelosta julkaistu (Fimean uutinen 12.12.2023)
 

Lisätietoja antaa

  • Timo Mauriala, yksikön päällikkö, p. 029 522 3214
  • Johanna Linnolahti, jaostopäällikkö, yliproviisori, p. 029 522 3231
  • Julia Lehtinen, ylitarkastaja, puh. p. 029 522 3288
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike