Hyppää sisältöön

Uutiset-näyttösivun murupolku

Fimea on julkaissut kaksi arviointiraporttia lisokabtageenimaraleuseelin vaikutuksista hoitoon reagoimattoman tai uusiutuneen suurisoluisen B-solulymfooman hoidossa

2.10.2024

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on julkaissut kaksi arviointia lisokabtageenimaraleuseelin (liso-cel, kauppanimi Breyanzi) hoidollisista ja taloudellisista vaikutuksista hoitoon reagoimattoman tai uusiutuneen suurisoluisen B-solulymfooman hoidossa. Arvioinnit käsittelevät liso-celin käyttöä toisessa ja kolmannessa hoitolinjassa. Liso-cel sai ensimmäistä kertaa myyntiluvan Euroopassa huhtikuussa 2022.

Suurisoluinen B-solulymfooma on nopeakasvuinen imukudossyöpä, joka on lähtöisin B-lymfosyyteistä ja vaatii pikaisen hoidon aloituksen. Se jakautuu edelleen lukuisiin alatyyppeihin, joista yleisin on diffuusi suurisoluinen B-solulymfooma (DLBCL). Muita keskeisiä mutta harvinaisempia alatyyppejä ovat korkea-asteinen B-solulymfooma (HGBCL), primaarinen välikarsinan suurisoluinen B-solulymfooma (PMBCL) ja follikulaarinen lymfooma gradus 3b (FL3B).

Liso-cel on geeniterapiavalmiste, jonka valmistus perustuu potilaan omien valkosolujen geneettiseen muokkaukseen laboratoriossa. Muokkauksen jälkeen T-solut (CAR-T-solut) annetaan takaisin potilaalle yhtenä infuusiona. Tavoitteena on, että nämä muokatut T-solut tunnistavat ja tappavat syöpäsoluja. 

Liso-cel toisessa hoitolinjassa

Tutkimusnäyttö liso-celin vaikutuksista arvioinnin kohteena olevassa käyttöaiheessa toisen linjan hoitona perustuu pääosin faasin III satunnaistettuun ja avoimeen monikeskustutkimukseen (TRANSFORM), johon otettiin mukaan 184 potilasta. Potilaista 92 sai liso-celiä ja 92 nykyhoitokäytännön mukaista platinapohjaista kemoimmunoterapiaa (SOC). Päälopputulosmuuttujan eli tapahtumavapaan elossaoloajan (EFS) mediaani oli SOC-ryhmässä 2,4 kuukautta ja liso-cel-ryhmässä 29,5 kuukautta. Täydellisen vasteen saavutti SOC-ryhmässä 44 ja liso-cel-ryhmässä 74 prosenttia potilaista.

Liso-celiä saaneilla potilailla havaittiin kaikilla vähintään yksi jonkinasteinen haittatapahtuma ja noin puolella vakava haittatapahtuma. Haittatapahtumien ilmaantuvuus oli samankaltaista SOC-hoitohaarassa, mutta haittaprofiilit poikkesivat toisistaan. 

Myyntiluvan haltija toimitti Fimealle epäsuoran vertailun, jossa liso-celiä verrattiin aiemmin samaan käyttöaiheeseen hyväksyttyyn CAR-T-soluvalmisteeseen, aksikabtageenisiloleuseeliin (axi-cel, kauppanimi Yescarta). Vertailun mukaan liso-celin vaikutus hoidon lopputuloksiin näyttää olevan samankaltainen teholtaan, mutta hieman suotuisampi turvallisuudeltaan axi-celiin verrattuna. Tuloksia tulkittaessa on kuitenkin aina huomioitava, että kyseessä on epäsuora vertailu, jonka luotettavuus on lähtökohtaisesti suoraa vertailua huomattavasti heikompi.

Myyntiluvan haltijan toimittamassa kustannusten minimointianalyysissä verrattiin liso-celin ja axi-celin lääkekustannuksia keskenään. Analyysissä käytetyillä oletuksilla liso-cel- ja axi-cel-hoidon lääkekustannukset ovat kummallakin hoidolla 327 000 euroa potilasta kohden. 

Fimean arvio liso-cel-hoidon kokonaiskustannuksista listahinnoin vaihteli 1,7–50 miljoonan euron välillä potilasmäärästä riippuen (5–149 potilasta). Budjettivaikutus vaihteli 1,4–42 miljoonan euron välillä, kun oletettiin kaikkien potilaiden siirtyvän nykyhoitokäytännön mukaisista kemoimmunoterapiahoidoista CAR-T-soluhoitoihin, ja oli nolla, kun oletettiin potilaiden siirtyvän CAR-T-soluhoitojen kesken axi-cel-hoidosta ja liso-cel-hoitoon. Tulosten keskeinen epävarmuustekijä on potilasmäärä.

Liso-cel kolmannessa hoitolinjassa

Tutkimusnäyttö liso-cel-hoidon vaikutuksista arvioinnin kohteena olevassa käyttöaiheessa kolmannen linjan hoitona perustuu pääosin yhdysvaltalaiseen faasin 1 avoimeen, yksihaaraiseen ja saumattomaan monikeskustutkimukseen (TRANSCEND-NHL-1), jossa 257 PET-positiivista potilasta sai vähintään yhden liso-cel-annoksen. Päälopputulosmuuttuja eli kokonaisvasteosuus oli 73 prosenttia. Täydellisen vasteen sai 53 prosenttia potilaista. Vasteen keston mediaani oli kaikilla vasteen saaneilla 23,1 kuukautta ja täydellisen vasteen saaneilla 26,1 kuukautta. 

Melkein kaikilla TRANSCEND-NHL-1-tutkimuksen potilailla havaittiin vähintään yksi minkä tahansa asteinen haittatapahtuma ja vakavia haittatapahtumia 45 prosentilla potilaista. 

Myyntiluvan haltija toimitti Fimealle epäsuoran vertailun, jossa liso-celiä verrattiin kahteen aiemmin samaan käyttöaiheeseen hyväksyttyyn CAR-T-soluvalmisteeseen, axi-celiin (kauppanimi Yescarta) ja tisa-celiin (kauppanimi Kymriah). Vertailun mukaan liso-cel- ja axi-cel-hoidot olivat teholtaan samankaltaisia, mutta liso-cel on tisa-celiä parempi. Turvallisuudeltaan liso-cel ja tisa-cel olivat samankaltaisia, mutta liso-celin haittaprofiili oli hieman axi-celiä suotuisampi. Tuloksia tulkittaessa on kuitenkin huomioitava epäsuoran vertailun suoraa vertailua heikompi luotettavuus.  

Myyntiluvan haltija toimitti Fimealle hintavertailun liso-celin ja axi-celin lääkekustannuksista. Hintavertailussa liso-celin ja axi-celin veroton tukkuhinta oli kummallakin hoidolla 327 000 euroa potilasta kohden. Myös tisa-cel (veroton tukkuhinta 320 000 euroa) on hyväksytty tähän käyttöaiheeseen, mutta myyntiluvan haltija ei huomioinut tisa-celiä hintavertailussaan. 

Fimean arvio liso-cel-hoidon kokonaiskustannuksista listahinnoin olisi noin 15,7 miljoonaa euroa 48 potilaan hoidolle. Budjettivaikutus vaihtelisi tällöin välillä 0–0,4 miljoonaa euroa muihin CAR-T-soluhoitoihin (axi-cel, tisa-cel) verrattuna. Tulosten keskeinen epävarmuustekijä on potilasmäärä.

Kommentointi

Arviointiraporttia voi kommentoida 30.10.2024 saakka. Kommentit tulee toimittaa saavutettavassa muodossa (Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019)) Fimean kirjaamoon osoitteeseen [email protected]. Kommentit ovat julkisia, ja ne voidaan julkaista.

Lue lisää

Fimea kehittää, arvioi ja informoi 11/2024: Lisokabtageenimaraleuseeli uusiutuneen tai hoitoon reagoimattoman suurisoluisen B-solulymfooman toisen hoitolinjan hoidossa (www.julkari.fi)
Fimea kehittää, arvioi ja informoi 12/2024: Lisokabtageenimaraleuseeli uusiutuneen tai hoitoon reagoimattoman suurisoluisen B-solulymfooman kolmannen hoitolinjan hoidossa (www.julkari.fi)

Lisätietoja antaa

  • Pia Nousiainen, lääketaloustieteilijä, p. 029 522 3570
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

Tulosta-painike