Uutiset-näyttösivun murupolku sv
Fimea har publicerat två utvärderingsrapporter om effekterna av lisokabtagen-maraleucel för behandling av recidiverande eller refraktärt storcelligt B-cellslymfom
Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea har publicerat två utvärderingar av de terapeutiska och ekonomiska effekterna av lisokabtagen-maraleucel (liso-cel, handelsnamn Breyanzi) för behandling av recidiverande eller refraktärt storcelligt B-cellslymfom. Utvärderingarna bedömer användningen av liso-cel i den andra och tredje behandlingslinjen. Liso-cel fick första gången försäljningstillstånd i Europa i april 2022.
Storcelligt B-cellslymfom är snabbväxande cancer i lymfvävnaden som härstammar från B-lymfocyter och som kräver snabb behandling. Den är fortfarande indelad i flera undertyper, av vilka den vanligaste är diffust storcelligt B-cellslymfom (DLBCL). Andra centrala men mer sällsynta undertyper är höggradigt B-cellslymfom (HGBCL), primärt mediastinalt storcelligt B-cellslymfom (PMBCL) och follikulärt lymfom grad 3B (FL3B).
Liso-cel är en genterapiprodukt, som tillverkas med hjälp av patientens egna vita blodkroppar som utvinns ur blodet och genmodifieras i laboratoriet. Genmodifierade T-celler (CAR-T-celler) ges som en engångsinfusion till patienten. Målet är att de modifierade cellerna (CAR-T-cellerna) identifierar och dödar cancercellerna (B-celler).
Lico-cel i andra behandlingslinjen
De vetenskapliga bevisen på effekterna av liso-cel i andra behandlingslinjen i den utvärderande indikationen grundar sig i huvudsak på en randomiserad och öppen multicenterstudie i fas III (TRANSFORM), i vilken 184 patienter deltog. Av patienterna fick 92 liso-cel och 92 platinumbaserad kemoimmunoterapi (SOC), som är nuvarande behandlingspraxis. Medianen för slutresultatvariabeln, dvs. den händelsefria överlevnadstiden (EFS), var i SOC-gruppen 2,4 månader och i liso-cel-gruppen 29,5 månader. Komplett respons uppnåddes hos 44 procent av patienterna i SOC-gruppen och hos 74 procent i liso-cel-gruppen.
Hos alla patienter som fick liso-cel observerades minst en biverkning av någon grad och hos cirka hälften av patienterna observerades en allvarlig biverkning. Incidensen av biverkningar var liknande i SOC-behandlingsarmen, men biverkningsprofilerna skilde sig från varandra.
Innehavaren av försäljningstillståndet har lämnat Fimea en indirekt jämförelse där liso-cel jämförs med ett CAR T-cellpreparat, axikabtagenciloleucel (axi-cel, handelsnamn Yescarta), som tidigare godkänts för samma indikation. Enligt jämförelsen verkar liso-cel ha samma effekt på behandlingens slutresultat, men något gynnsammare gällande säkerheten än axi-cel. När resultaten tolkas bör man dock alltid tänka på att det rör sig om en indirekt jämförelse, som i sig är mindre tillförlitlig än en direkt jämförelse.
I den kostnadsminimeringsanalys som innehavaren av försäljningstillståndet har tillhandahållit jämförs läkemedelskostnaderna för liso-cel och axi-cel. Utifrån de antaganden som använts i analysen är läkemedelskostnaderna för liso-cel-behandling och axi-cel-behandling 327 000 euro per patient för respektive behandling.
Fimeas uppskattning av de totala kostnaderna för liso-cel-behandling enligt listpriserna varierade mellan 1,7–50 miljoner euro beroende på antalet patienter (5–149 patienter). Budgeteffekten varierade mellan 1,4–42 miljoner euro, då man antog att alla patienter skulle gå över från behandlingar med kemoimmunterapi enligt nuvarande behandlingspraxis till CAR T-cellbehandlingar, och var noll när man antog att patienterna skulle byta mellan CAR T-cellbehandlingar, från axi-cel till liso-cel. En central osäkerhetsfaktor i resultaten är antalet patienter.
Lico-cel i tredje behandlingslinjen
De vetenskapliga bevisen på effekterna av liso-cel i tredje behandlingslinjen i den utvärderande indikationen grundar sig i huvudsak på en amerikansk öppen, enarmad och oavbruten multicenterstudie i fas I (TRANSCEND-NHL-1), där 257 PET-positiva patienter fick minst en dos liso-cel. Slutresultatvariabeln, dvs. den totala responsfrekvensen, var 73 procent. 53 procent av patienterna fick komplett respons. Mediantiden för varaktighet i respons var 23,1 månader för alla som fått respons och 26,1 månader för dem som fått komplett respons.
Hos nästan alla patienter i TRANSCEND-NHL-1-studien observerades minst en biverkning av någon grad och hos 45 procent av patienterna observerades en allvarlig biverkning.
Innehavaren av försäljningstillståndet har lämnat Fimea en indirekt jämförelse där liso-cel jämförs med två tidigare godkända CAR T-cellpreparat; axi-cel (handelsnamn Yescarta), och tisa-cel (handelsnamn Kymriah). Enligt jämförelsen har behandlingar med liso-cel och axi-cel samma effekt, men liso-cel är bättre än tisa-cel. Liso-cel och tisa-cel har samma säkerhet, men liso-cel hade en något gynnsammare biverkningsprofil än axi-cel. Vid tolkningen av resultaten ska man dock beakta att en indirekt jämförelse är mindre tillförlitlig än en direkt jämförelse.
Innehavaren av försäljningstillståndet har tillhandahållit Fimea en prisjämförelse av läkemedelskostnaderna för liso-cel respektive axi-cel. I prisjämförelsen var det skattefria partipriset för liso-cel och axi-cel 327 000 euro per patient för båda behandlingarna. Även tisa-cel (skattefritt partipris 320 000 euro) har godkänts för denna indikation, men innehavaren av försäljningstillståndet beaktade inte tisa-cel i sin prisjämförelse.
Fimeas uppskattning av de totala kostnaderna för liso-cel-behandling enligt listpriserna skulle vara cirka 15,7 miljoner euro för vård av 48 patienter. Budgeteffekten skulle då variera mellan 0–0,4 miljoner euro jämfört med andra CAR-T-cellbehandlingar (axi-cel, tisa-cel). En central osäkerhetsfaktor i resultaten är antalet patienter.
Kommentarer
Kommentarer om utvärderingsrapporten kan lämnas fram till den 30.10.2024. Kommentarer ska skickas i tillgängligt format (lagen om tillhandahållande av digitala tjänster (306/2019)) till Fimeas registratorskontor på adressen [email protected]. Kommentarerna är offentliga och kan publiceras.
Läs mer
Ytterligare information ges av
- Pia Nousiainen, läkemedelsekonom, tfn 029 522 3570
- E-postadresserna har formen [email protected]