Uutiset-näyttösivun murupolku

Kansainvälinen lääketurvallisuuden #MedSafetyWeek 2024 kampanjaviikko on alkanut

4.11.2024

Kansainvälinen #MedSafetyWeek-viestintäkampanja kokoaa jo yhdeksättä kertaa lääkealan viranomaiset ja organisaatiot sidosryhmineen edistämään yhdessä turvallista lääkehoitoa. 

Vuoden 2024 teema korostaa lääkkeiden oikeaa käyttöä haittavaikutusten ehkäisemiseksi. Mahdollisten haittavaikutusten ilmetessä niistä on tärkeätä kertoa terveydenhuollon ammattilaiselle. Haittavaikutusilmoitukset ovat tärkeä osa lääkkeiden turvallisuusseurantaa.

Kampanja näkyy sosiaalisessa mediassa kampanjaviikolla 4.–10.11.2024

Fimea osallistuu kampanjaan yhdessä 107 muun lääkealan viranomaisen ja organisaation kanssa 94 eri maasta. 

Fimea julkaisee kampanjapostauksia sosiaalisen median tileillään LinkedIn, X- ja BlueSky -palveluissa viikon kuluessa tunnisteella #MedSafetyWeek. Tule mukaan kampanjoimaan tykkäämällä ja jakamalla postauksia edelleen omille verkostoillesi.  

Kampanjaa johtaa Maailman terveysjärjestön (WHO) kansainvälisen lääkevalvonnan yhteistyökeskus Uppsala Monitoring Centre (UMC). Kampanjaa tukevat WHO ja kansainvälisen lääkevalvontaviranomaisten verkoston (ICMRA) jäsenet. Lisätietoja ja kampanjamateriaaleja saa kampanjasivustolta. 

Haittavaikutusilmoitukset ovat osa lääketurvatoimintaa

Haittavaikutusilmoitukset ovat osa lääketurvatoimintaa, jonka tavoitteena on tunnistaa, arvioida ja ehkäistä haittavaikutuksia. Haittavaikutusten ilmoittaminen on vapaaehtoista, ja ilmoituksen voi tehdä terveydenhuollon ammattilainen, kuluttaja tai hänen omaisensa. Haittavaikutusilmoitukset kuvastavat ilmoittajan havaintoja ja näkemyksiä, eivätkä tarkoita sitä, että lääkkeen ja havaittujen haittojen välinen mahdollinen yhteys olisi vahvistettu. Lääkkeen hyödystä ja riskeistä voidaan tehdä päätelmiä vasta, kun kaikki käytettävissä olevat tiedot ovat läpikäyneet tieteellisen arvioinnin osana lääkkeen jatkuvaa turvallisuusseurantaa. 

Haittavaikutusilmoitusten avulla pyritään havaitsemaan signaaleja eli merkkejä mahdollisista uusista haittavaikutuksista. Siksi toivotaan ilmoitettavan erityisesti haittavaikutuksista, joita ei ole mainittu lääkevalmisteen pakkausselosteessa.

Kampanjasivusto englanniksi (Uppsala Monitoring Centre)
 
Kansalaisen lääketieto (Fimea.fi):

Lääkevalmisteiden turvallisuuden valvonta  

Haittavaikutukset

Haittavaikutusilmoituksen tekeminen


 

 

Tulosta-painike