Uutiset-näyttösivun murupolku sv
Den internationella kampanjveckan för läkemedelssäkerhet #MedSafetyWeek 2024 har inletts
Den internationella kommunikationskampanjen #MedSafetyWeek samlar redan för nionde gången myndigheter och organisationer inom läkemedelsområdet och deras intressentgrupper för att tillsammans främja säker läkemedelsbehandling.
Temat för 2024 betonar rätt användning av läkemedel för att förebygga biverkningar. När eventuella biverkningar uppstår är det viktigt att berätta om dem för en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården. Biverkningsanmälningar är en viktig del av säkerhetsuppföljningen av läkemedel.
Kampanjen syns i sociala medier under kampanjveckan 4–10.11.2024
Fimea deltar i kampanjen tillsammans med 107 andra myndigheter och organisationer inom läkemedelsområdet från 94 olika länder.
Fimea publicerar kampanjinlägg på sina konton i sociala medier i LinkedIn, X och BlueSky inom en vecka med hashtaggen #MedSafetyWeek. Var i kampanjen genom att gilla och dela inläggen i dina egna nätverk.
Kampanjen leds av Världshälsoorganisationens (WHO) internationella samarbetscentrum för läkemedelstillsyn Uppsala Monitoring Centre (UMC). Kampanjen stöds av WHO och medlemmarna i det internationella nätverket för läkemedelstillsyn (ICMRA). Mer information och kampanjmaterial finns på kampanjsajten.
Biverkningsanmälningar är en del av läkemedelssäkerheten
Biverkningsanmälningar är ett led i läkemedelssäkerhetsverksamheten, vars mål är att identifiera, bedöma och förebygga biverkningar. Det är frivilligt att anmäla biverkningar och anmälan kan göras av hälsovårdspersonal, en konsument eller dennes anhöriga. Biverkningsanmälningarna beskriver anmälarens iakttagelser och uppfattningar, och betyder inte att ett eventuellt samband mellan läkemedlet och de observerade verkningarna skulle ha bekräftats. Slutsatser om läkemedlets nytta och risker kan dras först när alla tillgängliga uppgifter har genomgått en vetenskaplig bedömning som en del av läkemedlets kontinuerliga säkerhetsuppföljning.
Med hjälp av biverkningsanmälningar strävar man efter att upptäcka signaler, dvs. tecken på eventuella nya biverkningar. Därför önskas särskilt anmälningar om biverkningar som inte nämns i läkemedlens bipacksedel.
Kampanjsajten på engelska (Uppsala Monitoring Centre)
Läkemedelsinformation för medborgare (Fimea.fi):
Tillsyn av läkemedelspreparats säkerhet
Biverkningar
Att göra en biverkningsanmälan