Hyppää sisältöön

Uutiset-näyttösivun murupolku

Selvitys lääkkeiden vähittäisjakelusta ja apteekkijärjestelmistä Euroopassa on julkaistu

10.11.2022

Fimea on tuottanut selvityksen eurooppalaisista lääkkeiden vähittäisjakelu- ja apteekkijärjestelmistä. Sosiaali- ja terveysministeriö antoi toimeksiannon selvityksen tekemiseen tammikuussa 2022 osana lääkeasioiden uudistuksen toimeenpanoa. Selvitystä hyödynnetään osana lääkeasioiden uudistusta valmistelevan apteekkijaoksen työtä.  

Selvityksessä tarkasteltiin lääkkeiden vähittäisjakelua ja apteekkijärjestelmiä kymmenessä Euroopan maassa ja vertailtiin niitä Suomeen. Apteekkijärjestelmistä selvitettiin apteekkien omistajuutta, henkilökuntarakennetta, aukioloaikoja, tuotevalikoimaa, lääkeneuvontaa, apteekkien palveluita ja näihin liittyvää lainsäädäntöä. Lisäksi vertailtiin lääkkeiden myyntikanavia ja -paikkoja sekä päivitettiin aiempi kirjallisuuskatsaus apteekkijärjestelmän sääntelyn purkamisen vaikutuksista Euroopassa. 

Selvitykseen valitut maat olivat Islanti, Norja, Ruotsi, Tanska, Alankomaat, Iso-Britannia, Portugali, Ranska, Saksa ja Viro.

Apteekkien omistajuudessa ja lääkkeiden myyntikanavissa on Euroopassa suuria eroja

Selvityksen perusteella tarkasteltujen maiden apteekkitoiminnan sääntelyn tasossa on eroja. Merkittävimmät erot liittyvät apteekkien omistajuuteen ja lääkkeiden myyntikanaviin. Lääkkeiden vähittäisjakelu on kansallisesti säänneltyä.

Osassa maita apteekin omistaminen on lähes vapaata, mutta proviisorin tulee silti vastata toiminnasta. Osassa maita omistajuus on sen sijaan tarkasti rajattua. Itsehoitolääkkeiden myyntikanavat vaihtelevat maittain. Kuitenkin itsehoitolääkkeiden myynti apteekkien ulkopuolella koskee kaikissa tarkastelluissa maissa laajimmillaankin vain osaa itsehoitolääkkeitä, ja niiden myyntiin liittyy rajoituksia. Myös lääkkeiden etämyynnin valikoiman laajuudessa on eroja. Useissa maissa lääkkeiden etämyyntiin liittyy esimerkiksi ostajan ikään tai valmisteen luokitteluun liittyviä rajoituksia.

Useimmissa tarkastelluissa maissa kansallisella lainsäädännöllä ohjataan apteekkien tuotevalikoiman laajuutta ja varaston kokoa. Henkilökunnan määrään ja rakenteeseen tarkastelluissa maissa vaikuttaa se, millaisella koulutuksella voi toimittaa lääkkeitä ja antaa lääkeneuvontaa.

Viidessä tarkastellussa maassa yhteiskunta rahoittaa vähintään yhtä apteekkien tarjoamaa rationaalisen lääkehoidon palvelua. Sääntelyä muuttaneissa maissa apteekkitoiminta on yhä monelta osin säänneltyä.

Osana samaa STM:n toimeksiantoa selvitettiin myös apteekkien lakisääteisen lääkeneuvonnan sisältöjä (Fimean uutinen 10.11.2022).

Lue lisää:

Lääkkeiden vähittäisjakelu ja apteekkijärjestelmät Euroopassa. Selvitys Suomesta ja kymmenestä muusta Euroopan maasta  

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote 10.11.2022 

Lisätietoja:

Leena Reinikainen, kehittämisasiantuntija, projektipäällikkö, Fimea,
p. 029 522 3520, [email protected]

Anne Hautala, erityisasiantuntija, STM,
p. 029 5163 703, [email protected]

Aleksi Westerholm, asiantuntija, STM,
p. 029 5163 763, [email protected]

Tulosta-painike