Lääkekulutuksen tilastointi kehittyy raportointiprojektissa

© GettyImages/MivPiv

Fimeassa on käynnissä raportointiprojekti, jossa tarkoituksena on tuottaa automatisoituja, visuaalisia ja tietoon entistä tarkemmin porautuvia raportteja. Uuden Power-Bi-raportoinnin avulla vähennämme manuaalisia raportointitehtäviä ja hyödynnämme yhä paremmin Fimean tietoaineistoja.  Uudistuvan raportoinnin avulla erilaiset tietoaineistot palvelevat entistä paremmin Fimean tehtäviä, kuten valvontaa, ohjausta ja tutkimuksen tarpeita sekä viranomaisen suunnittelu- ja selvitystehtäviä. 

Vuoden 2024 aikana on kehitetty fimealaisten käyttöön lääkkeiden tukkumyyntietoihin perustuva raportointi, mikrobilääkkeiden tilannekuvan raportointi sekä eläinten mikrobilääkkeisiin liittyvä raportti Euroopan lääkevirastolle EMAlle. Lisäksi on käynnistetty lääkkeiden saatavuuden tilannekuvan raportointi ja Fimean talous- ja henkilöstöhallintoon liittyvä raportointi.  

Lääkkeiden tukkumyyntitiedot ovat olleet pohjana monelle kuluneen vuoden aikana kehitetylle raporttikokonaisuudelle. Ensi vaiheessa Fimean tavoitteena on parantaa uudenlaisen raportoinnin avulla omia tiedolla johtamisen prosesseja, mutta pidemmän ajan tavoitteena on tarjota tietoa niin muille viranomaisille kuin julkisesti verkkosivuillakin. Askeleita siihen suuntaan on jo otettu, ja yksi mielenkiintoinen kokonaisuus on ollut Fimean ja Kelan tutkimuksen kanssa kehitetty mikrobilääkkeiden tilannekuva. 

Raportti on tarkoitettu mikrobilääkekulutuksen seurantaan, arviointiin ja ohjaukseen. Raportointi perustuu Kanta Reseptikeskuksen lääkemääräys- ja toimitustietoihin sekä Fimean tukkumyyntirekisterin tietoihin. Ensivaiheessa raportointi kuvaa mikrobilääkkeiden käyttöä ihmisillä. Eläinlääkintää koskevat tiedot lisätään raportointiin myöhemmässä vaiheessa ja siitä tiedotetaan erikseen.   

Mikrobilääkkeiden tilannekuvasta on julkaistu viranomaiskäyttäjille tarkoitettu raportti. Tällä hetkellä raportti on käytössä Fimean, THL:n, Kelan, Ruokaviraston ja STM:n asiantuntijoille sekä infektioylilääkäreille hyvinvointialueilla. Lisäksi viranomaiskäyttäjien raportti on tarkoitettu tukemaan Mikrobilääkeresistenssin torjunnan kansallisen asiantuntijaryhmän (MTKA) työtä. Tällä hetkellä viranomaisraportti tarjotaan käyttöön noin 70 Fimean ulkopuoliselle asiantuntijalle.  Myöhemmin aineiston pohjalta julkaistaan myös julkinen raportti.