Itsehoitolääkkeiden myyntikanavaselvitys valmistui
© GettyImages/AleksandarNakic
Sosiaali- ja terveysministeriön asettama itsehoitolääkkeiden myyntikanavan laajentamista arvioinut työryhmä julkaisi selvityksensä lokakuussa. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea oli tyytyväinen työryhmän yhteiseen näkemykseen siitä, että itsehoitolääkkeiden mahdollisessa myyntikanavan laajentamisessa apteekkien ulkopuolelle on varmistettava lääkitysturvallisuus ja lääkehoitojen onnistuminen.
– Työryhmän näkemys tukee hallitusohjelman tärkeää tavoitetta rationaalisen lääkehoidon varmistamisesta uudistuksia tehtäessä. Kansallisena lääkevalvonnasta ja -turvallisuudesta vastaavana viranomaisena Fimean tehtävänä on varmistaa, että asiakkaan oikeus lääkeneuvontaan ja turvalliseen lääkehoitoon säilyy uudistuksissakin, kommentoi Fimean ylijohtaja Eija Pelkonen selvitystä.
Fimea oli mukana STM:ön asettamassa työryhmässä, jonka tarkoituksena oli valmistella joidenkin yleisimmin käytettyjen itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamista myös muualla kuin apteekeissa myytäväksi.
Lääkkeiden epätarkoituksenmukainen käyttö ei saa lisääntyä
Selvityksen mukaan lääkeneuvonnan käytännön toteuttaminen erilaisissa myyntikanavissa edellyttää perusteellista valmistelua. Lisäksi itsehoitolääkevalmisteen apteekkien ulkopuolisen myynnin tulisi perustua lääkeyrityksen hakemukseen Fimealle. Fimea piti hakemusmenettelyä olennaisena ja tarpeellisena linjauksena työryhmältä, jotta lääketurvallisuusviranomainen voi arvioida valmistekohtaisesti lääkkeen soveltuvuutta ja turvallisuutta kuhunkin myyntikanavaan.
Työryhmän mukaan vastuu mahdollisten uusien myyntipisteiden valvonnasta tulisi olla Fimealla, joka valvoo myös apteekkeja. Näin kaikki lääkkeiden myyntiä, varastointia ja jakelua harjoittavat tahot olisivat saman viranomaisen tiedossa ja niitä valvottaisiin yhdenmukaisin perustein.
Apteekkien ulkopuolella myytävien itsehoitolääkkeiden hinnoittelu voitaisiin selvityksen mukaan joko vapauttaa kokonaan tai määritellä lääketaksan enimmäishintojen mukaisesti. Valitun mallin pitäisi edistää hintakilpailua ja pyrkiä pienentämään lääkkeiden käyttäjien kustannuksia.
– Kuten työryhmäkin on todennut, hinnoittelumallista riippumatta olennaisinta on kuitenkin varmistaa, ettei lääkkeiden epätarkoituksenmukainen käyttö lisäänny. Lääkkeet eivät ole normaaleja kulutushyödykkeitä. Niihin liittyy paljon huomioitavia turvallisuusnäkökulmia ja perusteltua sääntelyä, joiden merkitys ja tärkeys pitää huomioida jatkovalmistelussa, Pelkonen kommentoi.
Lue lisää:
Fimean selvitys itsehoitolääkkeiden myynnistä apteekkien ulkopuolella 2023 (pdf)