Rationaalisen lääkehoidon ja lääkehuollon tutkimusstrategia ohjaa tutkimusta

© GettyImages/StefaNikolic

Lääkehoito on tärkeä osa terveydenhuoltoa ja lähes jokaisen potilaan hoitoa. Lääkehoito on rationaalista, kun se on vaikuttavaa, laadukasta, turvallista, yhdenvertaista ja taloudellista. Rationaalisen lääkehoidon edellytys on toimiva lääkehuolto. Rationaalisen lääkehoidon ja lääkehuollon kehittämiseksi ja parantamiseksi tarvitaan tutkimusta, joka pohjautuu vahvaan strategiaan ja selkeisiin tavoitteisiin.  

Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkosto (RATTI) julkaisi 5.12.2024 päivitetyn Rationaalisen lääkehoidon ja lääkehuollon tutkimusstrategian, joka ohjaa tutkimusta kuvaamalla tutkimusalueet ja tutkimuksen edellytykset. Tutkimusstrategian päivityksestä vastasi RATTI-verkoston työnyrkki, jossa olivat edustettuina Helsingin yliopisto, HUS Apteekki, Itä-Suomen yliopisto, Kela, hyvinvointialueet ja Fimea, jonka edustaja toimi työnyrkin puheenjohtajana. Myös muilla sidosryhmillä oli strategian työstövaiheessa mahdollisuus kommentoida tekstiä.  

Tutkimusstrategian visiossa ja tavoitteissa näkyy yhteistyö 

Rationaalisen lääkehoidon ja lääkehuollon tutkimusstrategian visiona on, että rationaalisen lääkehoidon ja -huollon tutkimus on suunnitelmallista ja vastaa lääkkeiden käyttäjien ja sotejärjestelmän tunnistettuihin tarpeisiin. Tutkimustietoa myös käytetään palvelujärjestelmän ja palveluiden kehittämisessä, vaikuttavuusperusteisessa ohjauksessa ja poliittisessa päätöksenteossa.

Vision toteutumiseen ohjaavien tavoitteiden mukaan tutkimus- ja kehittämistoiminta on toiminnallinen osa sote-järjestelmää ja tutkimus- ja kehittämistyötä tehdään eri toimijoiden yhteistyönä. Tutkimus on myös vaikuttavaa, oikein suunnattua ja ennakoivaa, ja keskeisten tutkimusalueiden tutkimus ja tutkimuksen resursointi sekä aineistojen käytettävyys vahvistuvat. Konkreettisesti tämä tarkoittaa esimerkiksi yhteistyön vahvistamista tutkijoiden ja hyvinvointialueiden tutkimuksesta vastaavien henkilöiden välillä, vuoropuhelun lisäämistä päätöksentekijöiden, lääkkeen käyttäjien ja tutkijoiden välillä, tutkimustulosten aktiivista viestimistä, entistä monitieteisempien tutkimuskonsortioiden perustamista sekä rahoituksen hakemista uusista kanavista.  

Rationaalisen lääkehoidon ja -huollon tutkimusstrategian kolme tutkimusaluetta ovat  

  1. Rakenteisiin ja toimintaedellytyksiin liittyvä tutkimus, jonka tutkimusteemat käsittelevät mm. lääkehuoltoa eri sote-ympäristöissä, sote-ammattilaisten lääkehoito-osaamista rationaalisen lääkehoidon perustana ja tietojärjestelmiä rationaalisen lääkehoidon toteutuksessa. 
  2. Lääkitysturvallisuuden edistämiseen liittyvä tutkimus, jonka teemat keskittyvät tutkimukseen sote-toimintaympäristössä, lääkehoitoprosessiin ja lääkkeiden käyttäjään lääkehoidon toteuttajana. 
  3. Lääkkeiden käytön ja lääkehoidon vaikuttavuus, jonka teemat koostuvat lääkkeiden käytöstä ja kustannuksista, lääketurvallisuudesta sekä taloudellisesta arvioinnista ja vaikuttavuudesta.  

Tutkimusstrategia ohjaa entistä rationaalisemman ja potilaslähtöisemmän lääkehoidon ja -huollon kehittämistä. Se tarjoaa suunnan ja tavoitteet, jotka auttavat suunnittelemaan tutkimusresurssien kohdentamista ja yhteistyön lisäämistä eri toimijoiden välillä. Tavoitteiden toteutumisen varmistamiseksi tarvitaan seurantatietoa, joka on rationaalisen lääkehoidon ja -huollon tiedolla johtamisen edellytys. Tutkimustieto on tärkeä osa kansallista tietopohjaa. Tutkimustietoa voidaan käyttää entistä parempien lääkehoitokäytäntöjen kehittämisessä, potilasturvallisuuden parantamisessa, lääkehoidon ongelmien ja haittavaikutusten ehkäisyssä ja ratkaisemisessa sekä lääkehuollon prosessien tehostamisessa.