Johdon katsaus vuoteen 2024
© GettyImages/AleksandarNakic
Päivitimme strategiamme vuoden 2024 aikana pystyäksemme entistäkin paremmin tarttumaan nopeasti muuttuvan toimintaympäristön mahdollisuuksiin ja ennakoidaksemme ja varautuaksemme tulevaisuuden haasteisiin. Tarkennetut strategiset painopisteemme ovatkin ennakointiin ja varautumiseen liittyvät toimet, työyhteisön kyvykkyydestä huolehtiminen sekä asiantuntijuudellamme vaikuttaminen. Tavoitteenamme on hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen omalla toiminnallamme, vaikuttavalla valvonnalla sekä luotettavan ja lisäarvoa tuottavan asiantuntijatiedon tuottamisella. Haluamme olla myös valtiohallinnon edelläkävijöitä uusien näkökulmien ja innovatiivisten toimintatapojen etsinnässä.
Olemme jatkaneet määrätietoista toimintajärjestelmiemme, sähköisten asiointipalveluiden ja rekistereiden kehittämistä. Alkuvuonna 2024 tuotantokäyttöön otettuun apteekkirekisteriin suunniteltiin ja toteutettiin apteekkilupien käsittelyn ja sähköisen asioinnin mahdollistava järjestelmä, joka otetaan käyttöön vuoden 2025 alkupuolella. Järjestelmällä sujuvoitetaan apteekkilupamenettelyjä ja vähennetään manuaalista työtä. Myös lääkkeiden erityislupaprosessin sähköistäminen jatkui koko vuoden 2024. Uusi erityisluparekisteri ja sähköinen asiointi otetaan käyttöön alkuvuodesta 2025.
Toimintavuosi oli aktiivisen yhteistyön vuosi Euroopan lääkevalvontaviranomaisten verkostossa. Päähuomio kohdistui luonnollisesti EU:n lääkelainsäädännön uudistamistyöhön. Osallistumme aktiivisesti EU-lääkepaketin käsittelyyn tarjoamalla asiantuntijuuttamme sosiaali- ja terveysministeriön avuksi.
Vuosi 2024 oli myös lukuisten EU-asetusten toimeenpanovuosi. Kliinisten tutkimusten asetuksen siirtymäaika päättyi 30.1.2025 ja sitä ennen kaikki direktiivin alaiset tutkimukset oli siirrettävä asetuksen alaisiksi. Uusi ihmisessä käytettäväksi tarkoitettujen ihmisperäisten aineiden laatu- ja turvallisuusvaatimuksia koskeva EU-asetus (ns. SoHO-asetus) hyväksyttiin kesäkuussa ja toimeenpano jatkuu elokuuhun 2027. Myös kyberturvallisuusdirektiivin (ns. NIS2-direktiivi), kriittisten toimijoiden häiriönsietokyvyn direktiivin (ns. CER-direktiivi) sekä EU:n tekoälyasetuksen (ns. EU AI-asetus) kansallisiin täytäntöönpanoihin ja uusiin valvontatehtäviin valmistauduttiin yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kanssa. Toimijoita ja sidosryhmiä ohjeistettiin ja tiedotettiin uusista lainsäädäntövaatimuksista mm. keskustelutilaisuuksissa, joita järjestettiin toimintavuonna useita.
Rationaalista lääkehoitoa edistävä yhteistyömme sidosryhmien kanssa jatkui mm. potilasneuvottelukunnassa ja lääkeinformaatioverkostossa. Fimean koordinoima Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkosto (RATTI) julkaisi Rationaalisen lääkehoidon ja -huollon tutkimusstrategian joulukuussa 2024. Visiona on, että rationaalisen lääkehoidon ja -huollon tutkimus on suunnitelmallista ja vastaa lääkkeiden käyttäjien ja sote-järjestelmän tarpeisiin.
Vuoden 2024 aikana jatkoimme toimitilojen kehittämishankkeitamme osana STMn hallinnonalan tuottavuusohjelmaa. Tampereen ja Kuopion toimipisteiden yhteisen työympäristön kehittämishankkeiden (YTY) lisäksi Turussa on meneillään vastaava hanke, joka valmistuu vuoden 2025 aikana. Meneillään olevissa tuottavuusohjelmatoimenpiteissämme keskeistä tulee olemaan myös IT-järjestelmäkehityksen mahdollistama prosessien kehittäminen. Tiedolla johtamista tukeva BI-raportointihanke, työvälineiden ja -tapojen uudistaminen sekä tekoälyn hyödyntämisen pilotointi mm. rutiinitehtävien automatisointiin, suurten tietomäärien analysointiin ja tiedonhallinnan parantamiseen kuuluvat tähän kokonaisuuteen.
Työn ja toimintaympäristön muuttuessa nopeasti haluamme panostaa henkilöstömme hyvinvointiin ja jaksamiseen. Osana tätä kokonaisuutta kehitämme jatkuvasti esihenkilötyötä ja johtamista. Kuluneen vuoden esihenkilökoulutuksen teemoina olivat monipaikkaisen työn johtaminen sekä esihenkilön oma jaksaminen. Lisäksi uudistimme työyhteisöviestintäämme ottamalla käyttöön uuden intranetin ja sisäisen keskustelualustan tavoitteenamme sisäisen viestinnän parantaminen, yhteisöllisyyden edistäminen sekä monipaikkaisen hybridityön tukeminen.
Vuosi 2024 osoitti, että haasteista huolimatta olemme onnistuneet työssämme. Loppuvuonna tehdyn T-median Luottamus ja Maine -tutkimuksen mukaan Fimean kokonaismaine kansalaisten keskuudessa on hyvällä tasolla. Maine oli parantunut kaikilla mittauksen osa-alueilla ja sidosryhmät luottavat Fimeaan ja haluavat kuulla sen kantoja. Myös henkilöstön työtyytyväisyys on parantunut.
Haluammekin kiittää kaikkia sidosryhmiä luottamuksesta ja hyvästä yhteistyöstä kuluneena vuotena 2024. Kiitokset myös sitoutuneelle ja asiantuntevalle henkilöstöllemme hyvin tehdystä työstä. Vain vahvalla, vaikuttavalla asiantuntijuudellamme onnistumme työssämme - ja lääkinnälliset tuotteet ovat turvallisia, saavutettavissa ja niitä käytetään järkevästi.