Ledningens översikt över 2024
© GettyImages/AleksandarNakic
Under 2024 uppdaterade vi vår strategi för att ännu bättre kunna ta tag i möjligheterna i en snabbt föränderlig verksamhetsmiljö och förutse och förbereda oss på framtida utmaningar. Våra preciserade strategiska tyngdpunkter är åtgärder i anslutning till prognostisering och beredskap, omhändertagande av arbetsgemenskapens kompetens och utnyttjande av vår expertis. Vårt mål är att främja välfärd och säkerhet genom vår egen verksamhet, effektiv tillsyn samt produktion av tillförlitlig expertinformation som ger mervärde. Vi vill också vara föregångare inom statsförvaltningen när det gäller att hitta nya perspektiv och innovativa verksamhetssätt.
Vi har fortsatt att målmedvetet utveckla våra verksamhetssystem, e-tjänster och register. Till apoteksregistret som togs i produktionsanvändning i början av 2024 planerades och implementerades ett system för att möjliggöra behandling och elektronisk bearbetning av apotekstillstånd. Systemet kommer att tas i bruk i början av 2025. Systemet gör apotekstillståndsförfarandena smidigare och minskar det manuella arbetet. Även elektrifieringen av specialtillståndsprocessen för läkemedel fortsatte under hela 2024. Det nya registret över specialtillstånd och den elektroniska ärendehanteringen tas i bruk i början av 2025.
Verksamhetsåret var ett år av aktivt samarbete i det Europeiska myndighetsnätverket för läkemedelstillsyn. Huvudfokus låg naturligtvis på arbetet med att förnya EU:s läkemedelslagstiftning. Vi deltar aktivt i behandlingen av EU-läkemedelspaketet genom att erbjuda vår expertis som stöd för social- och hälsovårdsministeriet.
År 2024 var också ett år för genomförande av många EU-förordningar. Övergångsperioden för förordningen om kliniska prövningar löpte ut den 30.1.2025 och före det måste alla prövningar som omfattas av direktivet överföras till förordningen. Den nya EU-förordningen om kvalitets- och säkerhetsnormer för ämnen av humant ursprung avsedda för användning på människor (den s.k. SoHO-förordningen) godkändes i juni och verkställandet fortsätter till augusti 2027. Man förberedde sig också i samarbete med social- och hälsovårdsministeriet och Transport- och kommunikationsverket Traficom på att genomföra cybersäkerhetsdirektivet (det s.k. NIS2-direktivet), direktivet om kritiska entiteters motståndskraft mot störningar (det s.k. CER-direktivet) samt EU:s förordning om artificiell intelligens (den s.k. EU AI-förordningen) och på nya tillsynsuppgifter. Aktörerna och intressentgrupperna gavs anvisningar och informerades om de nya lagstiftningskraven under bl.a. diskussionstillfällen som ordnades under verksamhetsåret.
Vårt samarbete med intressentgrupper för att främja rationell läkemedelsbehandling fortsatte bland annat i patientdelegationen och i nätverket för läkemedelsinformation. Forskningsnätverket för rationell läkemedelsbehandling (RATTI) som koordineras av Fimea publicerade Forskningsstrategin för rationell läkemedelsbehandling och läkemedelsförsörjning i december 2024. Visionen är att forskningen för rationell läkemedelsbehandling och läkemedelsförsörjning är systematisk och svarar på läkemedelsanvändarnas och social- och hälsovårdssystemets behov.
Under 2024 fortsatte vi våra verksamhetslokalers utvecklingsprojekt som en del av produktivitetsprogrammet för SHM:s förvaltningsområde. Utöver utvecklingsprojekten för den gemensamma arbetsmiljön vid verksamhetsställena i Tammerfors och Kuopio (YTY) pågår i Åbo ett motsvarande projekt som blir klart under 2025. En central del av våra pågående åtgärder inom produktivitetsprogrammet kommer också att vara att utveckla de processer som möjliggörs av IT-systemutvecklingen. Till denna helhet hör BI-rapporteringsprojektet som stöder kunskapsbaserad ledning, förnyande av arbetsredskap och -sätt samt pilotprojekt för utnyttjande av artificiell intelligens bl.a. för automatisering av rutinuppgifter, analys av stora datamängder och förbättring av informationshanteringen.
När arbetet och verksamhetsmiljön förändras snabbt vill vi satsa på personalens välbefinnande och ork. Som en del av denna helhet utvecklar vi kontinuerligt chefsarbetet och ledarskapet. Teman för chefsutbildningen under det gångna året var ledning av aktivitetsbaserat arbete samt chefens egen ork. Dessutom förnyade vi vår kommunikation på arbetsplatsen genom att ta i bruk ett nytt intranät och en intern diskussionsplattform med målet att förbättra den interna kommunikationen, främja gemenskapen och stödja hybridarbete från flera platser.
År 2024 visade att vi trots utmaningar har lyckats i vårt arbete. Enligt T-medias undersökning Luottamus ja Maine som genomfördes i slutet av året är Fimeas allmänna omdöme bland medborgarna på en god nivå. Omdömet hade förbättrats inom alla delområden av mätningen och intressentgrupperna litar på Fimea och vill höra dess ståndpunkter. Även personalens arbetstillfredsställelse har förbättrats.
Vi vill tacka alla intressentgrupper för förtroendet och det goda samarbetet under det gångna året 2024. Tack också till vår engagerade och sakkunniga personal för ett väl utfört arbete. Endast med vår starka, imponerande expertis lyckas vi med vårt arbete med att försäkra att våra medicintekniska produkter är säkra, tillgängliga och används på ett förnuftigt sätt.