Fimea utnyttjar artificiell intelligens vid behandlingen av biverkningsanmälningar
© GettyImages/AleksandarNakic
Fimea har undersökt möjligheten att effektivisera behandlingen av läkemedelsbiverkningar genom att utnyttja artificiell intelligens. Utvecklingen av EU-lagstiftningen och informationssystemen tillsammans med den ökade belastningen under pandemin ledde till köbildningar för biverkningsanmälningar under åren 2020–2023. Den uppskattade behandlingstiden för dessa 18 000 anmälningar som innehavarna av försäljningstillstånd redan har behandlat skulle med traditionella metoder uppgå till fyra år.
År 2024 tog man i bruk ett förnyat nationellt register över läkemedelsbiverkningar och en lättanvänd e-tjänst, vilket avsevärt har förbättrat behandlingen av anmälningar. Inte heller uppstår det längre några köer med anmälningar från innehavarna av försäljningstillstånd.
För att effektivisera avlastningen av kön utredde Fimea möjligheten att utnyttja artificiell intelligens som hjälp vid strukturerad registrering av läkemedelsinformation. Utredningen baserades på att med hjälp av programvara extrahera läkemedelsinformation från anmälningarna som innehavarna av försäljningstillstånd lämnat in och matcha dem mot läkemedelsinformation hämtade från Fimeas basregister, antingen genom automation eller med hjälp av en så kallad natural language processing-modell.
Utifrån resultaten från testmiljön valde man i den slutliga lösningen att utnyttja regler skapade genom traditionell programmering i stället för en språkmodell som grundar sig på artificiell intelligens. Automationsfunktionen planeras att tas i bruk i början av år 2025.
Detta utvecklingsarbete är ett exempel på hur lösningar baserade på artificiell intelligens kan utnyttjas på ett målinriktat sätt i det dagliga arbetet för att öka produktiviteten. Användningsfallet har valts så att automationen verkligen minskar arbetstiden för de som lagrar i stället för att upprepa en rutinuppgift. Fimeas egen datasystemutveckling möjliggör och förutsätter å andra sidan att lösningen utvecklas i samarbete med systemleverantören, vilket garanterar bästa möjliga integration i registret över biverkningar.