Uutiset-näyttösivun murupolku

Lääkeinformaatioverkoston tuottamat uudet materiaalit avoimesti hyödynnettävissä

16.3.2023

Tänään vietetään Lääkehoidon päivää teemalla "Lääkehoidon avaimet – sujuvuutta lääkehoitopolullesi".

Kansallinen Lääkeinformaatioverkosto on tuottanut uusia materiaaleja, jotka ovat avoimesti hyödynnettävissä Lääkehoidon päivästä eteenpäin.

Lääkitystiedon ajantasaistamisen muistilista terveydenhuollon ammattilaisen tueksi

Ajantasaiset lääkitystiedot ovat turvallisen lääkehoidon perusta. Potilaan ajantasaisten lääkitystietojen puutteet sekä lääkemääräysten ja lääkehoidon kirjaamiseen liittyvät epäselvyydet ovat keskeisimpiä lääkitysturvallisuusriskejä. Lääkityspoikkeamien riski kasvaa erityisesti potilaan siirto- ja kotiutusvaiheessa.

Ajantasaisten lääkitystietojen selvittämisen helpottamiseksi Kansallinen Lääkeinformaatioverkosto on julkaissut Lääkitystiedon ajantasaistamisen muistilistan. Muistilista on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisten työkaluksi. Sitä voidaan hyödyntää milloin tahansa, kun lääkitystietoja on tarpeen selvittää, mutta erityisesti potilaan saapuessa terveydenhuoltoyksikköön ja kotiutuessa tai siirtyessä jatkohoitopaikkaan.

Muistilista on julkaistu suomenkielisenä. Myöhemmin siitä julkaistaan myös eri kieliversioita.

Lääkitystiedon ajantasaistamisen muistilista (pdf)

Sic! -artikkeli nostaa esille lääkeinformaation kipukohtia

Lääkeinformaatio on tutkittua tietoa lääkevalmisteista ja -hoidoista sekä niiden järkevää käyttöä tukevaa neuvontaa. Lääkehoidon onnistuminen edellyttää, että lääkeinformaatio on lääkkeen käyttäjän saatavilla oikeaan aikaan ja ymmärrettävästi. Tämän toteutumisessa on kuitenkin suuria puutteita.

Kansallisessa Lääkeinformaatioverkostossa on tunnistettu näitä kipukohtia, jotka vaativat lisätutkimusta ja joihin voidaan hakea ratkaisuja vuorovaikutuksessa lääkealan toimijoiden, sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden ja lääkkeiden käyttäjien kanssa. Aiheesta on julkaistu artikkeli ”Mikä ratkaisuksi lääkeinformaation kipukohtiin?” Fimean julkaisemassa Sic! -verkkolehdessä.

Mikä ratkaisuksi lääkeinformaation kipukohtiin? Sic! -artikkeli

Tervetuloa Lääkehoidon päivän webinaariin 16.3.2023 (Fimean verkkouutinen 7.3.2023)

Lääkehoidon päivän verkkosivu  

Lisätietoja:

Lääkeinformaatioverkoston koordinaattori
Kiviranta Päivi, kehittämisasiantuntija, puh. 0295223522,
[email protected]

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike