Uutiset-näyttösivun murupolku

STM päätti immunoglobuliinia sisältävien lääkkeiden velvoitevarastoinnin alituksesta

29.1.2021

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt, että tiettyjen immunoglobuliinia sisältävien lääkevalmisteiden velvoitevarastot saavat alittaa normaalin kuuden (6) kuukauden keskimääräistä kulutusta vastaavan määrän. Päätös tulee voimaan 1.2.2021.

Velvoitevarastoon kuuluvia lääkevalmisteita tulee käyttää jatkossa vain sellaisissa tilanteissa, joissa lääkevalmisteiden hyväksyttyihin käyttöaiheisiin ei ole käytettävissä vaihtoehtoisia lääkevalmisteita tai muita hoitomuotoja.

Päätöksellä varmistetaan immunoglobuliinia sisältävien lääkevalmisteiden riittävyys haasteellisemman saatavuustilanteen aikana potilaille, jotka ensisijaisesti tarvitsevat lääkettä Suomessa. Osaan lääkevalmisteiden käyttöaiheista on mahdollista käyttää muita lääkevalmisteita ja hoitomuotoja ja hoitava lääkäri arvioi käytettävän hoitomuodon kunkin potilaan kohdalla.

Immunoglobuliinia sisältävien lääkkeiden valmistuksessa tarvitaan ihmisen veriplasmaa, jonka saatavuudessa on entisestään haasteita koronapandemian aikana.

Lääkevalmisteiden velvoitevarastojen suuruuden tulee olla lääkkeiden velvoitevarastoinnista annetun lain mukaisia viimeistään 31.1.2022.

Lue lisää:

STM tiedote 29.1.2021

Lääkevalmisteet, joita päätös koskee, voi tarkistaa täältä

Lisätietojen antajat Fimeassa:

Johanna Linnolahti, jaostopäällikkö, p. 029 522 3231

Timo Mauriala, yksikön päällikkö, p. 029 522 3214

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike