Uutiset-näyttösivun murupolku sv

Uppdateringar av transitionsanvisningen för kliniska läkemedelsprövningar

9.8.2023

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har publicerat en färsk uppdatering och anvisningar om transitionen, dvs. överföringen, av kliniska läkemedelsprövningar så att de lyder under EU-förordning 536/2014. Vid transitionen överförs undersökningarna enligt direktivet till portalen CTIS (Clinical Trials Information System) så att de i fortsättningen kan behandlas enligt förordningen. Detta ska ske senast den 30 januari 2025 om det inom undersökningen fortfarande finns minst ett aktivt centrum inom EU-området den dagen. Med aktivt centrum avses undersökningens uppföljningsfas samt vilken åtgärd som helst som undersökningen kräver och som ännu inte har utförts. Resultaten från andra undersökningar kan fortfarande skickas till EudraCT-databasen.

Den nya transitionsanvisningen finns på Europeiska kommissionens webbplats (pdf på engelska).

Vid transitionen ska undersökningen uppfylla förordningens minimikrav på transparens och märkning av undersökningskategorin. Inga nya dokument behöver eller får bifogas till ansökan, utan dokumenten ska redan ha genomgåtts och godkänts av myndigheterna till de delar för vilka godkännande behövs. Beslutet om transition i multinationella undersökningar tar högst 22 dagar.

I fråga om transparensen ska sponsorn bedöma vilka dokument som kan vara helt offentliga och om vilka ska göras en separat redigerad version, där till exempel punkter som betraktas som affärshemligheter har täckts (mer information om EMA:s anvisningar, pdf på engelska). I detta skede behövs inga uppdateringar av blankettmallarna och man behöver inte heller i efterhand göra upp en lämplighetsblankett för undersökningsplatser från befintliga centraler.

De viktigaste punkterna i den nya uppdateringen och transitionen

Att observera före transitionen: 

  • De multinationella vetenskapliga delarna i del I ska harmoniseras mellan de deltagande länderna och detta ska ske genom myndighetsgodkännande i enlighet med direktivet. Ett annat alternativ är att samla skillnaderna mellan länderna i samma protokoll (s.k. konsolidering), om harmonisering inte kan åstadkommas på grund av olika lagstiftningar. Anvisningar om dessa finns också på Clinical Trials Coordination Groups (CTCG) webbplats (under Transitional Trials, på engelska). Ett konsoliderat protokoll kräver inget separat myndighetsgodkännande.
  • Vid tidpunkten för transitionen bör det inte finnas oavslutade bedömningar i de länder som deltar i undersökningen. 

Transitionen i praktiken:

  • Transitionen görs i CTIS-programmet (Clinical Trials Information System, på engelska). Kryssa för "transitional trial" i ansökan och ange EudraCT-numret för undersökningen enligt direktivet så att ansökan i fortsättningen styrs korrekt i CTIS-programmet. 
  • På CTCG:s webbplats som nämns ovan finns anvisningar för dem som gör ansökan samt en mall för följebrevet som det lönar sig att använda som hjälp. I följebrevet ska uppges de etiska kommittéer som har godkänt undersökningen samt dess tidigare EudraCT-nummer. Sponsorn ska också kontrollera och försäkra att undersökningen uppfyller kraven i transitionsfasen och att den har godkänts under direktivet. Om undersökningen har deltagit i VHP-processen (Voluntary Harmonisation Procedure) åtminstone delvis, ska referensmedlemsstaten uppge. I andra multinationella undersökningar ska sponsorn föreslå den rapporterande medlemsstaten för fortsatt bedömning.
  • I transitionsfasen ska endast aktiva undersökningscenter räknas upp. Center som redan har avslutat undersökningen behöver inte räknas upp.
  • I del I ska man skicka protokoll (harmoniserat/konsoliderat), forskarens informationspaket (investigator brochure eller produktresumé), dokument om god tillverkningssed för läkemedlet (GMP), uppgifter om undersökningens preparat (IMPD) samt dokument om de tilläggsläkemedel (auxiliary medicinal products) som undersökningen kräver. I multinationella undersökningar ska dokumentversioner som godkänts i alla länder som deltar i undersökningen lämnas in. 
  • I del II (den nationella delen) ska de senaste godkända versionerna av deltagarnas meddelanden och samtycken skickas. Anvisningarna finns på Tukijas webbplats (på finska). 
  • Även tillfälligt avbrutna undersökningar ska transiteras. Sponsorn ska omedelbart efter beslutet om transition göra en ny anmälan om att undersökningen tillfälligt har avbrutits.

Efter transitionen:

  • När transitionen har gjorts gäller kraven i EU-förordningen 536/2014 även om de inte nämns i protokollet. Undersökningens fortsatta aktiviteter sker i CTIS.
  • I det första skedet av en betydande förändring (substantial modification) efter transitionen bifogas övriga dokument som förordningen kräver (med undantag av lämplighetsblanketten för befintliga forskningsplatser).
  • Undersökningscentralernas lämplighetsblankett (suitability form) fylls i endast för de centraler som ska läggas till i det skede då markökningen görs. Detta kan inte göras i samband med beslutet om transition.
  • Om undersökningsläkemedlen och tilläggsläkemedlen redan är etiketterade behöver dessa inte ändras. Befintliga etiketter kan också användas tills de nya etiketterna enligt förordningen har godkänts i den första betydande ändringen och undersökningens preparat tillverkas och/eller man sätter etiketter på nya partier.
  • Om studien inte längre rekryterar behöver patientmeddelanden eller andra motsvarande inte i fortsättningen ändras till den form som anges i förordningen.
  • Om man efter transitionen känner till en brådskande ändringsansökan kan man redan ange detta i transitionens följebrev. Då strävar man efter att göra myndighetsprocessen ännu snabbare än 22 dagar. Sponsorn ska dock trots en pågående process vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa deltagarnas säkerhet. Transitionen kan också dras tillbaka antingen genom beslut av sponsorn eller på myndighetens rekommendation och göras i enlighet med direktivet innan transiteringstiden har löpt ut. En ny transitionsansökan ska därefter göras så snart som möjligt, dock före den 31 januari 2025.

Eftersom det även i Finland finns hundratals undersökningar som ska flyttas enligt förordningen, rekommenderar Fimea att överföringen görs redan i ett tidigt skede. 

Läs mer:

Fimeas webbplats: Förordningen om kliniska läkemedelsprövningar och CTIS-systemet

Ytterligare information ges av

Uutiset-näyttösivun linkit sv

Tulosta-painike sv