Uutiset-näyttösivun murupolku sv

Under morgonwebbinariet 27.9.2023 hördes HUS Psykiatrins erfarenheter av patientmedverkan i ett forskningsprojekt

2.10.2023

I det gemensamma morgonwebbinariet 27.9.2023 för Forskningsnätverket för rationell läkemedelsbehandling (RATTI), EUPATI Finland och Läkemedelsinformationsnätverket hördes erfarenheter från ett forskningsprojekt som genomförs vid HUS Psykiatri. Syftet med projektet är att beskriva patienternas erfarenheter av videoförmedlade distansmottagningar och på så sätt stärka forskningsdata ur patientens synvinkel i utvecklingen och inriktningen av tjänsterna inom den psykiatriska specialiserade sjukvården. Diskussionen inleddes av erfarenhetsexperterna Kristo Hirsma och Theresa Majalahti samt ledande överskötaren för HUS psykiatri Päivi Soininen, utvecklingschef Maria Ameel och klinisk expert Annukka Laurila-Salakka. I evenemanget deltog patienter, forskare och yrkesutbildade personer inom olika sektorer av hälso- och sjukvården.

Undersökning om videoförmedlade vårdformer inom HUS Psykiatri

De videoförmedlade vårdformerna ökade betydligt under coronapandemin. Enligt en enkätundersökning riktad till yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården under pandemin lämpar sig videoförmedlade mottagningar väl för olika typer av mottagningar. De yrkesutbildade personerna upplevde att videoförmedlade mottagningar var lämpligare inom den psykiatriska vården än telefonförmedlade mottagningar.

Utöver enkätundersökningen riktad till yrkesutbildade personer upplevdes det också viktigt att utreda hur patienterna och de anhöriga upplever mottagningarna som genomförs via videoförbindelse inom den psykiatriska specialiserade sjukvården. Dessutom utreddes när en videoförmedlad mottagning är ett lämpligt alternativ och när ett möte med patienten skulle vara ett bättre alternativ. Undersökningen inleddes 2020.

I forskningsgruppen har de utbildade forsknings- och erfarenhetsexperterna Kristo Hirsma och Theresa Majalahti en central roll. De har ända från början deltagit i planeringen av forskningen på lika villkor som forskarna i forskningsgruppen. Som medforskare har de varit med och utarbetat den etiska kommitténs tillståndsansökan och ansökningar om forskningstillstånd, planerat genomförandet av undersökningen och intervjustommen tillsammans med forskarna samt gjort patientintervjuer och transkriberat dem. Syftet är att de i fortsättningen också ska vara med och analysera materialet och skriva vetenskapliga artiklar tillsammans med forskarna.

I början av undersökningen kom man tillsammans överens om erfarenhetsexperternas roller och uppgifter. Det har också varit viktigt att utbilda erfarenhetsexperter i att bedriva forskning, som t.ex. att utföra intervjuer. De erfarenhetsexperter som deltog i undersökningen har varit medlemmar i HUS forskningspanel sedan 2020 och erfarenhetsexperter sedan 2010 (Kristo Hirsma) och sedan 2020 (Theresa Majalahti). De har också fått utbildning i detta. Erfarenhetsexperterna får ett timbaserat arvode för utfört arbete enligt HUS praxis.

Positiva erfarenheter av medforskning

Både erfarenhetsexperter och forskare har ansett att medforskning och samarbete är en positiv forskningsmetod. Rollfördelningen som man kom överens om i början har varit tydlig och erfarenhetsexperterna har hela tiden haft en tydlig bild av vad som förväntas av dem. 

För forskarna har erfarenhetsexperternas deltagande gjort forskningsprocessen mer meningsfull och givande jämfört med ett vanligt forskningsprojekt. Fördelarna har varit tydliga: till exempel har formuleringarna i blanketterna för forskningstillstånd riktade till patienterna blivit tydligare, utan svåra termer för patienterna. Forskarna har också observerat att de intervjuade är öppnare när intervjuaren är en erfarenhetsexpert.

De utmaningar man stött på har varit allmänt förknippade med forskningen (t.ex. rekrytering av ett tillräckligt antal patienter till intervjuerna, datatekniska utmaningar med att skapa distansförbindelser), och inte berört medforskningen. Det har funnits en öppen och direkt dialog mellan erfarenhetsexperter och forskare, vilket har bidragit till att bygga upp en förtroendefull relation. I den här typens samarbete är ett nyfiket och öppet förhållningssätt viktigt – och att möta människan som människa oavsett bakgrund och utbildning.

HUS Psykiatri har lång erfarenhet av fördelarna med erfarenhetsexpertis

HUS Psykiatri har lång erfarenhet av erfarenhetsexpertverksamhet sedan början av 2000-talet. Alla erfarenhetsexperter på HUS har genomgått utbildningen för erfarenhetsexperter och ett separat avtal ingås med dem. HUS Psykiatrins uppgiftsbeskrivning för cirka 70 erfarenhetsexperter är mångsidig och omfattar förutom forskningsverksamhet även till exempel deltagande i patientmottagningar på grupp- och individuella mottagningar som kamrathandledare, arbetstagare eller arbetspar (t.ex. funktionella grupper, motionsgrupper, utfärder), kamratmottagningar och kamratgrupper. Dessutom kan uppgifterna omfatta deltagande i de anhörigkvällar och närståendegrupper, projekt- och utvecklingsprojektarbete, utbildningar och föreläsningar, arbete i lednings- och utvecklingsgrupper samt arbete i råd i klient-, forsknings- och rehabiliteringsråd.

Webbinarierna fortsätter våren 2024

Målet med morgonwebbinarierna är att öka kunskapen och diskussionen om patienternas delaktighet i forskningsprojekten – och därigenom främja patienternas delaktighet i undersökningar av rationell läkemedelsbehandling. Nästa webbinarium ordnas den 10.4.2024 kl. 8.30–10. Förslag på teman för webbinarierna tas gärna emot (skicka ditt förslag till adressen: [email protected]).

Läs mer

Forskningsnätverket för rationell läkemedelsbehandling RATTI på Fimeas webbplats

Nätverket för läkemedelsinformation på Fimeas webbplats

EUPATI

EUPATI Finland

Ytterligare information ges av

  • Katri Hämeen-Anttila, professor, socialfarmaci, Östra Finlands universitet, [email protected]
  • Jasmin Paulamäki, provisor, tfn 029 522 3604
  • E-postadresserna har formen [email protected]

Uutiset-näyttösivun linkit sv

Tulosta-painike sv